Byznysmodel z Čáslavi aneb nebát se a nakrást

Pan starosta Čáslavi a senátor za ČSSD v jedné osobě Strnad elegantně skloubil dráhu politika a podnikatele. V roce 2009 prodal své 73-í leté mamince svoji stavební firmu TES Čáslav a tato pak prostřednictvím subdodávek získala od města Čáslav 56 zakázek v celkovém objemu 102 mil. Kč (viz. související článek). "Genialita" tohoto byznysmodelu spočívá v tom, že starosta Strnad je - zákonem měřeno - podle všech dostupných indicií čistější než lilie.

Byly všechny zakázky Města Čáslav "řádně" vysoutěženy dle zákona? Podle všech skutečností ano, protože v opačném případě by zasáhla ruka každoročního nezávislého auditu.

Byla některá ze zakázek vysoutěžena firmou TES Čáslav, tedy firmou přímo napojenou na Strnada? Nikoliv, firma TES participovala pouze na subdodávkách u firem, kterým ta která zakázka byla přiklepnuta.

Jsou investice stavebního charakteru za posledních 5 let ve městě Čáslav vidět, vzkvétá toto město? Dle mnohých příspěvků v diskuzních fórech zřejmě ano.

Je pan Strnad i nadále vážený starosta a senátor ? Dle mnohých příspěvků v diskuzních fórech zřejmě ano.

Je tedy vůbec něco v nepořádku ??

Samozřejmě že ano. Dle mé zkušenosti si u větších zakázech zhotovitelé dělají svoje mini výběrová řízení na subdodávky s cílem maximálně snížit cenu.  Pravděpodobnost, že by u 56 veřejných zakázek za posledních 5 let byla různými zhotoviteli oslovena jedna a tatáž firma (v tomto případě bývalá firma úřadujícího starosty, nyní jeho matky), která byla následně vybrána jako subdodavatel stavebních prací a to bez postranních úmyslů, je nulová. Je tedy naprosto evidentní, že zakázky v Čáslavi se přidělovaly pouze těm, kteří nějakým způsobem garantovali subdodávku firmě TES. Starosta jako hlava chobotnice si pak v klidu vše ošéfoval - mamince nosil denně obědy v kastrůlku a i svoji exfirmu pravidelně navštěvoval. Není nad dobře vychovaného syna, není-liž pravda .. :-)

Podivuhodné na celém příběhu je chování rady (potažmo zastupitelstva a výběrových komisí veřejných zakázek) města Čáslav. Tušili vůbec co se děje? Nebo to  věděli a mlčeli, neboť byli součástí starostovy chobotnice? Jaká je vůbec míra jejich zodpovědnosti?

Že by za toto jednání měl být starosta z Čáslavi - pokud tomu tak skutečně bylo jak je popsáno - jít do kriminálu až by zčernal, je jasné. Mám ale velké pochybnosti, zda ruka zákona mu cokoliv dokáže. Jsem si skoro jistý, že nikoliv.

Jediná odpovědnost, která se tak dá z celé kauzy vyvodit, je ta politická. V normálním civilizovaném státě by Strnad okamžitě rezignoval na všechy veřejné funkce a do politiky by už nikdy nesměl kandidovat.

Žijeme však v normální civilizované zemi?

Autor: Rostislav Mihel | úterý 2.9.2014 8:51 | karma článku: 25,82 | přečteno: 1236x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23