Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

100 miliard deficit aneb projídání budoucnosti pokračuje

Ten, kdo si dosud myslel, že s novým ministrem financí přijde i rozumnější hospodaření státu, byl včerejším dnem definitivně vyveden z omylu. Schválený sto miliardový deficit pro příští rok je o to větší tragédií, že přichází v době mírného hospodářského růstu. Navyšující se veřejný dluh je časovanou bombou, která až vybuchne, naše děti nám poděkují zato, jak jsme doslova prožrali jejich budoucnost. Že se k této chvíli blížíme je ekonomickou jistotou. I průměrně vzdělanému středoškolákovi je jasné, že rok co rok opakující se kumulování dluhu je cestou do pekel.

Nic jiného se ale čekat nedalo, číslo 406,6 miliard Kč deficitu státního rozpočtu v letech 2002 - 2006, kdy současný premíér Sobotka byl jakýmsi omylem ministrem financí, odstartovalo období kumulujících se dluhů. Schodek rozpočtu na příští rok tak není ničím jiným než pokračováním rozhazovačné a populistické politiky ČSSD (s ANO a k mé lítosti i KDU v zádech).

A tak místo výrazné redukce stavu úředníků jejich počet příští rok nabobtná o 3000. Považuji tuto skutečnost za nehorázné plýtvání veřejnými prostředky .. rozumně hospodařící stát musí jít cestou přesně opačnou. Osobně bych stavy státních úředníků - na základě výsledků podrobného a nezávislého auditu - snížil minimálně o 30%, vyházel bych tisíce těch nejlínějších palundujících se po úřadech sem a tam,  a čekajících den co den netrpělivě na obědovou přestávku. Aby mě v diskuzi zase nějaký chytrák nenařkl z populismu za předchozí větu, tak předesílám, že dobře vím co píšu. Jsem obětí byrokratické mašinérie tohoto státu, která mě donutila neustále chodit od jednoho ke druhému a pak k dalšímu úředníkovi a pořád dokola a nanovo. Ocitám se tak v bludném kruhu úředního šimla, kdy namísto smysluplné práce ve prospěch občanů sbírám idiotská razítka nejrůznějšího typu i na ty nejtriviálnější a logikou dané věci. Radikálním snížením stavu úředníků bych nejenom ušetřil státu nemalé peníze, ale hlavně bych zefektivnil a zpružnil činnost celé státní správy.

Pan Sobotka však těchto 6,5 miliard - dle mého přesvědčení doslova vyhozených oknem - na posílení stavů a zvýšení odměn úředníků vidí jinak : "Letošní státní rozpočet se vyvíjí velmi uspokojivě, proto jsme se rozhodli zlepšit odměňování státních zaměstnanců už nyní. Směřujeme tím k podpoře vyšší spotřeby domácností."  Vážený pane Sobotko, větší kravinu už jsem dlouho neslyšel a hnal bych Vás za tuto větu svinským krokem k odpovědnosti. Letošní rozpočet se vůbec nevyvíjí velmi uspokojivě, protože skončí více než 80 miliard v deficitu, jinými slovy zadluží o tuto obrovskou sumu příští generaci. A pokud zvýšením odměn státních zaměstnanců sledujete zvýšení jejich spotřeby, ptám se, jak je možné, že toto preferujete před podporou investic, která drasticky oproti letošnímu roku klesne.

Existuje samozřejmě jasná a logická odpověď : zatímco příliv investičních peněz se projeví až v řádu let, což je ve vidění světa pánů Sobotků nekonečná doba, přidané peníze v kapsách státních úředníků budou cinkat s okamžitou platností. Jedná se tedy - slovy klasika - o úplatek protislužbou : my Vám, milí úředníci budeme "mazat med okolo huby", podpoříme "vyšší spotřebu Vaší domácnosti", posílíme Vaše řady a Vy nám pak do volebních uren naházíte své hlasy. Nebo že bych se mýlil ?

Autor: Rostislav Mihel | čtvrtek 11.12.2014 8:22 | karma článku: 40,83 | přečteno: 4153x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Setrvávat v bludu není pro SPOLU prozíravé

Předseda ODS Petr Fiala se ve čtvrtek ohradil proti názoru jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), podle kterého rozhodnutím Ústavního soudu o přepočtu hlasů na mandáty padl hlavní argument pro společnou cestu k volbám s lidovci.

5.2.2021 v 11:21 | Karma: 22,73 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

"Starosto, tož kdy sa u nás bude konečně očkovat. Šak v Popovicách už sú naočkovaní, tož proč u nás né .." "Zdravím Vás tetičko, Zlínský kraj nemá ani jednu vakcínu, néni čím očkovat, bohužel." "Aha, tož tak. Nedá sa. Budeme čekat."

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51 | Přečteno: 706x | Diskuse| Společnost

Rostislav Mihel

Elektronizace státní správy - vzletný pojem s tristními výsledky

Jako člověk pohybující se většinu svého života ve světě IT technologií upřímně žasnu, jak v roce 2017 může vypadat přístup úřadu směrem k občanovi z hlediska pružné a efektivní komunikace. Posuďte sami z těchto dvou příkladů.

17.10.2017 v 10:48 | Karma: 24,79 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

"Morálku zákonem nenahradíme", řekl nedávno při příležitosti setkání starostů končící hejtman Zlínského kraje pan Stanislav Mišák, a toto pravdivé tvrzení přesně charakterizuje situaci v Podolí po červencovém odvolání starostky.

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

Hledí na nás odevšad. Tisíce obličejů, obyčejným lidem nutně monotónních a splývajících. Kdybych byl jedním z nich, těžko bych si asi mohl dovolit těchto pár následujících přidrzlejších poznámek.

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik