Matej Augustín členem představenstva a 14 miliard fuč- 19.prosince 2019 v DPP

Matej Augustín byl ke dni 19.prosince 2019 prohlásován do funkce člena představenstva DPP třemi hlasy Prahy sobě Jana Čižinského, dvěma hlasy STAN, dvěma hlasy TOP09 a jedním hlasem Federace profesních odborů.  

Jmenovitě Mateje Augustina dosadili Adam Scheinherr, Pavel Vyhnánek, Petra Kolínská, Petr Hlubuček, Tomáš Mikeska, Marek Doležal, Jan Marek a Jiří Obitko. Z 15 členů dozorčí rady pro Mateje Augustina hlasovalo jen 8 lidí, podařilo se ho prosadit většinou jediného hlasu.

Jak uvedl Adam Scheinherr v rozhovoru pro aktualne .cz dne 22.6.2022, byla v DPP jeho agenda v DPP blokována. Před Matejem Augustinem stál úkol v den jeho nástupu do DPP, tedy 19.prosince 2019 tuto agendu odblokovat a pomoci v představenstvu DPP prosadit zakázku bez výběrového řízení za 14 587 000 000,00 CZK bez DPH. To se povedlo a zakázka zadaná bez výběrového řízení a bez vědomí dozorčí rady byla dne 19.prosince 2022 schválena. Komu se podaří první den na novém pracovišti utratit 14 miliard?

Petr Hlubuček byl v dozorčí radě od roku 2014, jeho myšlenky se mu ale podařilo výrazněji prosadit až poté, co se v roce 1018 dal dohromady s Janem Čižinským a Adamem Scheinherrem.

Na prvním zasedání dozorčí rady Adam Scheinherr prosadil reformu představenstva DPP, kam byli dosazeni Petr Witowski, Filip Tulák a Jan Šurovský. Adam Scheinherr vyvinul značnou iniciativu, aby se odvolaní členové představenstva se členy dozorčí rady nesetkali a nemohli před nimi svoji práci obhájit. Vzhledem k tomu, že Adam Scheinherr situaci v DPP neznal, bylo zřejmé, že mu radí někdo z pozadí. Jasná byla jen volba Petra Witowského, který byl dlouholetým kamarádem Pavla Vyhnánka.

Nejkontroverznějším novým členem představenstva byl Filip Tulák, který dříve musel z DPP odejít pro podezření z majetkových nesrovnalostí. Filip Tulák se stal investičním ředitelem, tedy měl to být jakýsi kozel zahradníkem. Tehdy se prvně prokázala vazba Adama Scheinherra na lobisty spjaté s ČSSD. Filipa Tuláka se nakonec podařilo přinutit k rezignaci, ale snaha dostat někoho pochybného do pozice investičního ředitele trvala dál. Adam Scheinherr se nakonec rozhodl funkci investičního ředitele zrušit, jeho pravomoci byly rozděleny mezi ekonomického a technické ředitele. Propukl boj o post ekonomického ředitele. A tím se 19.prosince 2019 stal Matej Augustín. A schválení zakázky za 14 miliard bez výběrového řízení v týž den už nestálo nic v cestě.

Přímou odpovědnost za jmenování Mateje Augustina a za to, co se v jeho úseku dělo nese výše jmenovaných 8 lidí. Ale politickou odpovědnost nesou i Jan Čižinský a Jiří Pospíšil, kteří výše uvedených 7 lidí do dozorčí rady prosadili (Jiřího Obitka zvolili zaměstnanci). Nebyl mezi nimi nikdo s vysokoškolským vzděláním v oblasti dopravy, zato třeba dva zemědělští inženýři, bankéř a češtinářka.

Dnes k věci zasedá mimořádné zastupitelstvo HMP. Myslíte, že dokáže věc vyřešit?

 

Autor: Michal Štěpán | pondělí 27.6.2022 8:00 | karma článku: 27,78 | přečteno: 759x