Král je nahý

Pod tlakem nastupující opozice se rozhodl Filip Dvořák přiznat to, co už všichni dávno váme: V účetnictví Prahy 1 jsou nesrovnalosti v řádu stamiliónů korun, tedy nesrovnalosti převyšující rozpočet okresního města (např.Louny 450 mil.).

Magistrát hl.m.Prahy zatím podobné nesrovnalosti nepřiznal, ale za hospodaření Prahy 1 je zodpovědný, kontroluje ho a je naprosto zřejmé, že v ostatních oblastech jeho působnosti nebude situace lepší. Vedoucí finančního odboru Prahy 1 Michaela Vojtová rezignovala, zatímco Jiří Paroubek, který nad hospodařením Prahy rozprostřel mlhu, se jenom z dálky směje.

Na nápravu byla sjednána externí daňová expertní společnost pod vedením Tomáše Kučery. Odstranění nesrovnalostí v řádu stamiliónů, které mají vliv na daňovou povinnost, by určitě bylo významným krokem vpřed. Zda se tento krok podařilo realizovat, se před volbami nedozvíme.

Zatím se tedy jedná jen o volební kampaň Filipa Dvořáka, kde za tučný peníz z kapes daňových poplatníků řeší něco, co měl pod vedením Jiřího Paroubka vyřešit odbor finanční kontroly pražského magistrátu se svými 52 pracovníky, který za totéž dostal z kapes daňových poplatníků zaplaceno rovněž. Pár týdnů před vobami řeší něco, co regionální organizaci ODS v Praze dvacet let předtím vůbec nevadilo.

TOP 09 chce jít dál. Je potřeba řešit účetnictví nejen v Praze 1, ale v působnosti celého hl.m.Prahy, tedy na Magistrátu, ve všech městských částech a ve všech organizacích řízených městem. Toto účetnictví je potřeba dostat na úroveň účetnictví v soukromých firmách, tedy kromě daňové věrohodnosti zavést vhodnou analytiku, která umožní zastupitelům i veřejnosti kontrolu nákladů na jednotlivé činnosti města. K účetnictví je potřeba zajistit přístup občanů, tak jako ho mají akcionáři soukromých firem. Nebude pak nutné utrácet desítky miliónů za forezní audity, které odpovídají na otázky, na něž u soukromé firmy najdete odpověď jedním kliknutím do počítače. Jen tak lze zamezit opakování kauzy Opencard (při rozkrytí účetnictví hl.m.Prahy pravděpodobně takových Opencard zjistíme desítky). TOP 09 chce začít s příslušnými kroky ihned po volbách, nikoliv si vytvářet jakousi omluvenku pár týdnů před volbami následujícími.

Teď už jen zaleží na občanech, zda chtějí podpořit změnu, nebo si zda si přejí zachování Paroubkovy mlhy, trochu naředěné Filipem Dvořákem.

 

Autor: Michal Štěpán | pondělí 24.5.2010 9:00 | karma článku: 14,19 | přečteno: 1222x