Korupce očima Ottova slovníku naučného

Před měsícem  tady napsal Tomáš Hudeček článek o korupci, v němž se inspiroval internetovou encyklopedií Wikipedie. V závěru článku se zamýšlí, co by bylo, kdyby bylo tenkrát....

Podívejme se, co o korupci píše Ottův slovník naučný nové doby, vydaný ve třicátých letech minulého století.Co vlastně znamená slovo „korupce“?

Ve slovníku se pod heslem „Korupce“ píše: „Korupcí v běžném slova smyslu se rozumí jednání, kterým se na určitou osobu působí, aby jednala buď proti dobrým mravům, nebo proti svým povinnostem, ať již úředním nebo morálním. Může zde býti působeno jednak penězi a hmotnými výhodami přímo (tak úplatkářství), po případě určitým vlivem mocenským“. Korupce a úplatkářtví tedy není jedno a totéž. Úplatkářství, podávání kufříků napěchovaných bankovkami, kterému se politici snáží zamezit agenty provokatéry a skrytými kamerami, není zdaleka jedinou formou korupce. Úplatkářství je trestným činem, ostatní formy korupce trestným činem nejsou a proto nemůžeme čekat, že by se takovému jednání zamezilo cestou uplatnění trestního práva. Měli bychom mít na paměti, že korupcí v obecném slova smyslu je každé porušení zákona, nebo dobrých mravů, z něhož má někdo nějaký prospěch. Zabránit porušování dobrých mravů policie nemůže. To mohou udělat jenom zastupitelé, kteří by korupci úředníků měli řešit cestou pracovně-právní. A pokud to současní zastupitelé neumí, měli by je voliči vyměnit.

Autor: Michal Štěpán | čtvrtek 24.6.2010 9:32 | karma článku: 10,70 | přečteno: 925x