Já už budu hodný dědečku, volá Milan Richter

Je to jako v té pohádce. Pražská ODS buduje 20 let za vydatného přišpění inženýra ekonomie Jiřího Paroubka neprůhledné korupční prostředí, z toho 12 let za podpory zastupitele a později radního Milana Richtra. A tu přišel kouzelný dědeček, který se jmenuje volby a najednou se ing. Milan Richter tváří (stejně jako ing.Jiří Paroubek) , že těch 12 let žil na jiné planetě a že se ho Opencard a jiné podobné kauzy, které za těch 20 let vznikly netýkají, a slibuje, že situaci dva týdny před volbami zásadně změní.

Celé volební období se priti korupci téměř nic neudělalo. Až 27.4.2010 předložil radě hl.m.Prahy Milan Richter se svojí dílnou 169stránkový elaborát „Protikorupční strategie hl.m.Prahy“. Rada tento materiál usnesením č.586 schválila. Na stranách 51-55 tohoto materiálu je harmonogram - seznam 42 opatření, ze kterého je patrné, že se vlastně jedná o předběžný dokument, seznam úkolů, které je třeba řešit. Většina vlastních protikorupčních opatření by měla být připravena do 30.9, tedy dva týdny před volbami. Nikdo nebude mít možnost zkontrolovat, jestli to k něčemu bylo a jestli sliby byly splněny. Jedná se o načasovanou součást volební kapaně, na kterou se dva týdny po jejím vydání zapomene a vše zůstane při starém. Stávající Protikorupční program hl. m. Prahy z r.2001 měl podobné cíle, v době jeho platnosti se korupce nesnížila, naopak zvýšila, vznikly kauzy Opencard, odbor dopravy a podobné.

Jedním z hlavních témat této strategie je zřízení protikorupčního ombudsmana. Není to nic nového. Je to prakticky nový název pro protikorupční portál, kde sedí JUDr. Konečný, který se snaží stežovatele odbýt pomocí dopisu plného právních kliček. „Ombudsmany“ občanů musí být především zastupitélé a starostové, nikoliv úředník bez jakýchkoliv pravomocí a odpovědnosti. Tak to funguje v řadě jiných obcí ke spokojenosti obyvatel.

Cílem zastupitelů by mělo být je protikorupční opatření prosazovat ihned po volbách, nikoliv si vyrábět jakousi omluvenku dva týdny před volbami následujícími. Pokud by se manažeři soukromé firmy nedokázali vypořádat s korupcí, asi by brzy dostali padáka. K modrým a oranžovým, kteří se nedokázali s korupcí vypořádat 20 let, by se měli voliči zachovat stejně, už jim nedat příležitost pořád dokola opakovat svoje chyby.

 

Autor: Michal Štěpán | neděle 2.5.2010 17:00 | karma článku: 15,45 | přečteno: 995x