Co by na to říkal Karel Čapek?

V roce 1907 se rodiče Karla Čapka rozhodli prodat hronovský mlýn a dům v Úpici a přestěhovat se do Prahy. Ubytovali se v činžovním domě v Říční ulici č. 11 na Malé Straně. Spolu s Karlem a rodiči zde bydlel bratr Josef a babička Helena. V dubnu 1925 se Karel Čapek stěhuje do vlastního domu na Vinohradech, kde s ním bydlí otec.

Od dob, kdy v Říční 11 bydlel Karel Čapek, se hodně změnilo. Ve dvoře domu vznikl malý přízemní autoservis, v přízemí jednopatrového dvorního traktu protějšího domu Říční 12 vznikly garáže. Autoservis ve dvoře nevyhovoval současným předpisům, proto byl zrušen. Jak postupně automobilový provoz houstl, bylo rozhodnuto barokní dům i s garážemi v Říční 12 zbourat a postavit tam hotel. Parčík před Říční 2 byl zrušen a byly tam postaveny garáže.

V současné době se vedení MČ Praha 1 rozhodlo ve vnitrobloku Říční 11 postavit bytový dům s 15 byty. Vedení MČ Praha 1 rádo staví bytové domy. Vysoká pouliční kriminalita a nedodstatek parkovacích míst je vpodstatě nezajímá, ale stavění bytových domů je baví. A ještě více je baví následné hospodaření s těmito byty. V době nedávné takto bylo zastavěno hřiště v Hellichově ulici, kam jsme chodili hrát fotbal. Poukaz na nedostatek sportovišť odbylo vedení MČ tím, že v rámci investiční akce bylo zrekonstruováno nedaleké pískoviště. Místo hraní fotbalu si máme jít plácat bábovičky. Pro občany to má být překvapení, v seznamu investičních záměrů na webu Prahy 1 tento záměr chybí.

Opravdu je výstavba bytového domu jedinou možností ja využít vnitroblok v Říční 11? Nestálo by za to přemýslet o tom, že by se bývalý autoservis zboural a zřídil se tam kousek zeleně? Nebo garáže, které této části města zoufale chybí? Nebo garáže se zelenou střechou?

Co by na to asi říkal Karel Čapek? Myslíte, že by se chtěl dívat do oken bytového domu s 15 byty? Chceme ve vedení města změnu, nebo si radši půjdeme plácat bábovičky?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Štěpán | středa 12.5.2010 8:10 | karma článku: 10,96 | přečteno: 1025x