Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jídlo je levný jako za komoušů a je horší-lepší?

Někdo nám zase věší bulíky na nos, že jídlo dneska je stejně levný jako za komoušů, ale je  špatný. Prý důvod, proč se šidí je nedostatek norem. "Jídlo je levné. Ceny se často téměř neliší od toho, kolik stálo jídlo před dvaceti lety. Přestože mzdy i náklady na energie jsou několikanásobné. Ale není to zadarmo. Jídlo, které si dnes kupujeme, je horší než tenkrát. Náhražek přibývá. " Zdroj:http://ekonomika.idnes.cz/levne-jako-pred-lety-zato-spatne-proc-se-jidlo-sidi-fw4-/ekonomika.aspx?c=A120304_223429_ekonomika_brd

Tak za prvý, jídlo není stejně levný.  Naopak. Jenom za obyčejný jídlo vydá člověk víc a pořádný jídlo stojí víc a víc. Když srovnáme minulost a dnešek, tak si člověk dovolil za plat víc. Jídlo bylo nejmenší náklad. Dneska je jídlo náklad ne nejmenší.

Dřív si člověk koupil za plat mnohem víc a tak nějak jídlo nebylo tak šizerný. Jo, jasně, taky se našli takoví, kteří dolívali vodou a šidili, ale všeobecně špekáček chutnal víc masově, mlíko víc mlíčně a když někdo nechal mlíko jen tak v lednici tejden, rozhodně nebylo v tom samým stavu, v jakým jste ho koupili. Soudruzi neznali éčka, neměli přístup k prvotřídní chemii, tak se tak nešidilo. Jen v malým.

Byla taky spousta řezníků, u kterejch se dalo vybrat. Chleba nebyl tak umělej, jo sice nevydržel, ale chuť byla jiná než dneska. Pivo taky nebylo taková břečka jak teď.

Tím nechci říct, že dřív se nešidilo a že mi chybí komunismus, byl jsem ještě malej, ale hodněkrát jsem se o tomhle bavil s našima, taky to říkají. Pamatuju si různý sladkosti a jogurt, ten mi teda vůbec nechutnal, ale vypadal dost jinak než ty dnešní. Lentilky chutnaly jinak než teď, to samý čokolády a oplatky.

Dřív bylo jídlo dost levný, nájmy taky, nebyl takovej konzumní život, člověk si mohl nakoupit potraviny a nezruinoval se. Dneska, když chcete nakoupit pořádný jídlo, tak to stojí penízky a čas. Hlavně ten čas. Obíhat, zkoumat, testovat, číst a zkoušet.

A jsme u toho. Proč se dneska šidí jídlo a prodávají ksindly? PROTOŽE JE NĚKDO POŘÁD KUPUJE. Výrobce si řekne, no zkusím tohle ošulit a tohle ubrat, tuhle přidat, vono to bude levný, vydělám na tom, pokud to někdo koupí, můj zisk je založen na obřím nákupu tupejch lidí. A vono to funguje. Trotli kupujou jak divý, málem se umačkaj, když by někdo dal do akce uzeniny za Kč 1, 90 :)

Kdyby náhodou chtěl někdo dovážet pravej parmazán, tak jedině v malým, protože správnej Čech si koupí takový to sypaný v pytlíčku, je tam toho hodně a stojí o hodně míň než tamto veliký z Itálie. Kdo potřebuje italskej, když máme českej? Jsme přece vlastenci, né? Teda pokud to český stojí míň, tak určo.

Nesvádějte všechno na vládu a nějaký normy. I když budou normy, musel by je taky někdo dodržovat a kontrolovat a taky by  to stálo víc něco vyrobit, takže kdo to bude kupovat? Češi určitě ne.

Dokud bude většina lidí kupovat blafy, tak většina výrobců je bude dělat a dovážet. Rozhodujeme svejma peněženkama.

 

To, že neexistujou normy, nic nemění na situaci. Normy se nedodržovaly nebo byly pro náš trh, tak se zrušily (logika tam těch nahoře). Změnilo se teda zboží. Kdyby to lidem tak vadilo, tak by to nekupovali. Osobně jsem přestal kupovat spoustu věcí, který se prostě změnily. Ať už je koupila nějaká firma ze zahraničí a změnila recepturu nebo prostě náš domácí výrobce změnil recepturu tak, aby to bylo levnější.

Když mi něco nechutná, nebudu to kupovat. Na prvním místě je složení  a chuť, ne cena. Když se někdo řídí cenou a je mu jedno, kde to je vyrobený a z čeho, tak mu není pomoci, nemá právo pak vyřvávat, že náš Kocourkov je jen popelnice pro západ, že nás šidí a nikdo se nás nezastane. Minimální datum spotřeby-spotřebujte je další věc, kterou zákazník často ignoruje. Když vidím krájenej sejra a na něj x přelepek, nebudu ho kupovat. Oni jsou totiž líní to přebalit celý, museli by použít nový balení a to stojí peníze, tak to prostě přelepí a basta. Raději koupím něco ve vakuovým balení s datem natištěným nebo si půjdu někam, kde mají kvalitní sýr. Sice zaplatím víc, ale jde mi o  chuť a kvalitu, ne? Jsou výrobci, kteří dělají poctivý sýry a poctivý uzeniny, poctivý marmelády. Jenže takový výrobky taky nestojí pár korun.

Neříkejte mi, že se nedá vybrat. Dá. Jenže když si většina žádá levné, tak většina dostane levné. Menšina musí shánět všechno možný všude možně, když nechce jíst jak prase (čistotné prase mi promine).

Je potřeba víc pokut a inspekcí jídla, ale zároveň je potřeba, aby se lidi probrali a nekupovali sračky. Až je přestanou kupovat, tak se nebudou dělat a dovážet. Rozhodujete si o tom sami. Trh, nabídka, poptávka. Základní lekce. Chcete levný jídlo, máte ho mít. Kvalita vás přece nezajímá, cena ano, ne?

Autor: Michal Smutný | úterý 6.3.2012 10:40 | karma článku: 17,09 | přečteno: 1546x
  • Další články autora

Michal Smutný

Trololo aneb jak poznat trola na idnesu a jak co admini musí

K diskuzím bylo v poslední době napsáno asi tisíc článků, a tak napíšu další. Jelikož s troly pracuji již nějaký ten pátek, znám a poznám je...moje rady v kostce: nenoste minisukně, trolové vám budou koukat na nohy. Nekrmte troly, podáte jim prst a oni vám urvou paži. A admini?

11.8.2014 v 10:27 | Karma: 17,93 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Hyde park

Michal Smutný

Staré dobré časy - nicky, ne komunismus!

Od Velké listopadové diskuzní revoluce (dále jen VLDR) uplynula nějaká doba a já si pořád zvykám, ale obdivuji nové diskuzní prostředí. Jsem vděčný redakci, že zavedla registraci a reálná jména.

13.3.2014 v 10:50 | Karma: 15,16 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ostatní

Michal Smutný

Z ankety Bloger roku jsem zmatenej jako Goro u Tokia

Tak a je to tady. Dlouho očekávaná anketa Bloger roku je tady. Bloger roku 2013 teda. A 2014. Nechápete? Já taky ne. Už jste hlasovali? Já jo, já najiva jsem hlasoval jenom pro jednoho, protože jsem to opět nepochopil, měl jsem možnost zaškrnout tři lidi a já to nevěděl. No, ono je toho víc, co nechápu. Jsem z toho trošku smutný.

26.2.2014 v 10:28 | Karma: 15,20 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Ostatní

Michal Smutný

Otevřený dopis všem zklamaným Zemanem a Kroupovi

Otevřený dopis vyjadřující zklamání letí internetem: autor Vladimír Kroupa. Tisíce lidiček karmuje a lajkuje, tisíce zklamaných Zemanem a nadšených Kroupou. Buran Zeman mlčí. Proč by se měl taky vyjadřovat k něčemu tak srandovnímu jako je stížnost nějakýho Pepíka z Paneláku?

5.11.2013 v 11:32 | Karma: 26,93 | Přečteno: 2079x | Diskuse| Ostatní

Michal Smutný

Hnusné české děti střílej klásný zvížátka, ptáčky, čiči a hafíky

Představte si, ta televize, ta česká, ta veřejnoprávní, představte si to, paní, mají tam zvířata a nějaký malý děti do nich střílí! Ano, psala o tom Kačenka. Ta Kašparovic. Poslyšte, to je hrůza. Co z nich asi vyroste? Vrazi, ano, sprostí psychopati a vrahouni, co jinýho!

20.4.2013 v 11:09 | Karma: 21,03 | Přečteno: 1520x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7407x
Jenom další obyč chlápek, další bloger