Jídlo je levný jako za komoušů a je horší-lepší?

Někdo nám zase věší bulíky na nos, že jídlo dneska je stejně levný jako za komoušů, ale je  špatný. Prý důvod, proč se šidí je nedostatek norem. "Jídlo je levné. Ceny se často téměř neliší od toho, kolik stálo jídlo před dvaceti lety. Přestože mzdy i náklady na energie jsou několikanásobné. Ale není to zadarmo. Jídlo, které si dnes kupujeme, je horší než tenkrát. Náhražek přibývá. " Zdroj:http://ekonomika.idnes.cz/levne-jako-pred-lety-zato-spatne-proc-se-jidlo-sidi-fw4-/ekonomika.aspx?c=A120304_223429_ekonomika_brd

Tak za prvý, jídlo není stejně levný.  Naopak. Jenom za obyčejný jídlo vydá člověk víc a pořádný jídlo stojí víc a víc. Když srovnáme minulost a dnešek, tak si člověk dovolil za plat víc. Jídlo bylo nejmenší náklad. Dneska je jídlo náklad ne nejmenší.

Dřív si člověk koupil za plat mnohem víc a tak nějak jídlo nebylo tak šizerný. Jo, jasně, taky se našli takoví, kteří dolívali vodou a šidili, ale všeobecně špekáček chutnal víc masově, mlíko víc mlíčně a když někdo nechal mlíko jen tak v lednici tejden, rozhodně nebylo v tom samým stavu, v jakým jste ho koupili. Soudruzi neznali éčka, neměli přístup k prvotřídní chemii, tak se tak nešidilo. Jen v malým.

Byla taky spousta řezníků, u kterejch se dalo vybrat. Chleba nebyl tak umělej, jo sice nevydržel, ale chuť byla jiná než dneska. Pivo taky nebylo taková břečka jak teď.

Tím nechci říct, že dřív se nešidilo a že mi chybí komunismus, byl jsem ještě malej, ale hodněkrát jsem se o tomhle bavil s našima, taky to říkají. Pamatuju si různý sladkosti a jogurt, ten mi teda vůbec nechutnal, ale vypadal dost jinak než ty dnešní. Lentilky chutnaly jinak než teď, to samý čokolády a oplatky.

Dřív bylo jídlo dost levný, nájmy taky, nebyl takovej konzumní život, člověk si mohl nakoupit potraviny a nezruinoval se. Dneska, když chcete nakoupit pořádný jídlo, tak to stojí penízky a čas. Hlavně ten čas. Obíhat, zkoumat, testovat, číst a zkoušet.

A jsme u toho. Proč se dneska šidí jídlo a prodávají ksindly? PROTOŽE JE NĚKDO POŘÁD KUPUJE. Výrobce si řekne, no zkusím tohle ošulit a tohle ubrat, tuhle přidat, vono to bude levný, vydělám na tom, pokud to někdo koupí, můj zisk je založen na obřím nákupu tupejch lidí. A vono to funguje. Trotli kupujou jak divý, málem se umačkaj, když by někdo dal do akce uzeniny za Kč 1, 90 :)

Kdyby náhodou chtěl někdo dovážet pravej parmazán, tak jedině v malým, protože správnej Čech si koupí takový to sypaný v pytlíčku, je tam toho hodně a stojí o hodně míň než tamto veliký z Itálie. Kdo potřebuje italskej, když máme českej? Jsme přece vlastenci, né? Teda pokud to český stojí míň, tak určo.

Nesvádějte všechno na vládu a nějaký normy. I když budou normy, musel by je taky někdo dodržovat a kontrolovat a taky by  to stálo víc něco vyrobit, takže kdo to bude kupovat? Češi určitě ne.

Dokud bude většina lidí kupovat blafy, tak většina výrobců je bude dělat a dovážet. Rozhodujeme svejma peněženkama.

 

To, že neexistujou normy, nic nemění na situaci. Normy se nedodržovaly nebo byly pro náš trh, tak se zrušily (logika tam těch nahoře). Změnilo se teda zboží. Kdyby to lidem tak vadilo, tak by to nekupovali. Osobně jsem přestal kupovat spoustu věcí, který se prostě změnily. Ať už je koupila nějaká firma ze zahraničí a změnila recepturu nebo prostě náš domácí výrobce změnil recepturu tak, aby to bylo levnější.

Když mi něco nechutná, nebudu to kupovat. Na prvním místě je složení  a chuť, ne cena. Když se někdo řídí cenou a je mu jedno, kde to je vyrobený a z čeho, tak mu není pomoci, nemá právo pak vyřvávat, že náš Kocourkov je jen popelnice pro západ, že nás šidí a nikdo se nás nezastane. Minimální datum spotřeby-spotřebujte je další věc, kterou zákazník často ignoruje. Když vidím krájenej sejra a na něj x přelepek, nebudu ho kupovat. Oni jsou totiž líní to přebalit celý, museli by použít nový balení a to stojí peníze, tak to prostě přelepí a basta. Raději koupím něco ve vakuovým balení s datem natištěným nebo si půjdu někam, kde mají kvalitní sýr. Sice zaplatím víc, ale jde mi o  chuť a kvalitu, ne? Jsou výrobci, kteří dělají poctivý sýry a poctivý uzeniny, poctivý marmelády. Jenže takový výrobky taky nestojí pár korun.

Neříkejte mi, že se nedá vybrat. Dá. Jenže když si většina žádá levné, tak většina dostane levné. Menšina musí shánět všechno možný všude možně, když nechce jíst jak prase (čistotné prase mi promine).

Je potřeba víc pokut a inspekcí jídla, ale zároveň je potřeba, aby se lidi probrali a nekupovali sračky. Až je přestanou kupovat, tak se nebudou dělat a dovážet. Rozhodujete si o tom sami. Trh, nabídka, poptávka. Základní lekce. Chcete levný jídlo, máte ho mít. Kvalita vás přece nezajímá, cena ano, ne?

Autor: Michal Smutný | úterý 6.3.2012 10:40 | karma článku: 17,09 | přečteno: 1546x