Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cestování v USA - báječná to věc

Jedna z dobrých věcí v USA je, že se tam dá koupit hodně levně auto. Nemluvím o autoprodejnách, spíš auto od lidí, dohodnout se přes inzerát. V autoprodejnách je málokdy dobrej kšeft, kdo hledá ojetý auto, je na tom líp, když se mrkne do novin a na net. USA je země aut, ne vlaků, jak tomu bylo kdysi. Na úkor aut zlikvidovali většinu kolejí, železniční doprava funguje omezeně, takže to není jako cestovat po Evropě vlakem. Chcete li cestovat v USA, pak jedině autem. A aut je všude plno. Proto se taky dá najít super cena na ojetý auto, kdo v USA je na dýl, ne jenom na 14 dní cestovkou, tak se vyplatí si auto koupit a ne pronajmout. Benzín je levný. Ano, pro Evropana děsně levný.

V dobách, kdy jsem začínal v USA, byl benzín těsně nad dolar za galon. Galon je skoro 4 litry. Cestování autem je nejmenší položka na výdajích.

 

Co vidět v USA? Rozhodně přírodu. Města, ano jistě, jsou zajímavá, ale pro turistu by to mělo být hlavně o přírodě, ne o betonových džunglích. Pár měst je zajímavých, ale nehledejte tam za každou cenu hlubokou historii jako v Evropě. Většina historických budov byla zbořena, nahrazena moderními. New York rozhodně stojí za návštěvu, Times Square, Central Park, projít si jednotlivé čtvrti a poznat, jak žije město, ve kterým je víc obyvatel než v naší zemi. New York je multikulti, žije v něm směsice všech národností. New York rozhodně stojí za to. Po pracovní stránce je v New Yorku hodně málo pracovních příležitostí načerno, tam je trh přesycen, náklady na bydlení jsou astronomické. Je spousta lidí, která pracuje v New York City, ale bydlí mimo město, dojíždí do práce.

 

Chicago je město podobné, město imigrantů, tam zakotvilo hodně Čechů a Poláků. Los Angeles, taky zajímavý město, a i tak San Francisco i Seattle na západním pobřeží. Seattle je počasím podobné Anglii - noste s sebou deštník!

 

Florida je hlavně pro turisty, co hledají pláž a sluníčko. Pro dětičky tam je slavný Disney World poblíž Orlanda, ideální pro rodinky, co cestují.

 

Města jsou zajímavá, ale  mne tolik jako příroda. Města jsou většinou plná budov ne starší než 100 let, plná budov jako krabičky od sirek, plná betonu a dřevotřísky. Muzea v NY mají co nabídnout, záleží na tom, co hledáte. Chcete historii? Pak hledeje města i indiánské rezervace. Města New York, Philadephia, Boston,  Washinton D.C., Savannah v Georgii, tam najdete hodně historických budov a muzeí.To jsou města, která hrála důležitou roli v historii USA.

New York - mix kultur, finační gigant, Wall Street, čínská čtvrť, česká čtvrť. Nákupy a muzea - Metropolitní a Muzeum moderního umění patří k nej na světě. Nejrozmanitější město je rozhodně New York. Kdo má chuť cestovat, tak může zajet do Niagara Falls, též ve státě New York. Viděl jsem americkou stranu z města Buffala a kanadskou stranu. Kanadská je rozhodně impresivnější. Buffalo, americké městečko dřív slavné pro těžký průmysl, dnes obyčejné město, když ho neuvidíte, nic se nestane. Z kanadské strany vidíte víc detailně Niagarské vodopády. Kdo plánuje vidět americkou stranu, je dobrý nápad udělat si kanadské vízum (když jsem tam byl, nebylo třeba, jenom jsem přejel hranice, od té doby bylo a nebylo a zase je, kvůli vy víte komu), s vízem pak přejet na kanadskou stranu a dát si třeba oběd v Niagara Falls, Ontario, Kanada. Niagara Falls v Ontariu je naprosto nudné město, malé šedivé město, tak stačí když zůstanete na ten oběd a mrknete na velice, velice neuvěřitelné vodopády.

 

Chicago - tam se odehrávaly dějiny mafie, těžkého průmyslu a neodmyslitělně k němu patří emigranti z Česka, Polska, Německa. Nejezděte na podzim a v zimě, opravdu je tam tuhá zima a od jezer fouká velmi studený vítr, ne nadarmo se tomu městu říká Windy City. Možná ideální je na jaře. Není moc vedro, ani zima. Tak akorát, prostě jarní procházka Chicagem je fajn.

 

 

Washington D.C. Hlavní město USA, plné muzeí a atrakcí pro turisty. Smithsonian Institut patří k velmi zajímavým muzeím, samozřejmě jsem nevynechal sochu Lincolna, hodně muzeí a parků nemá poplatky, což je fajnové.

 

Philadephia nabízí historii a muzea též, v centru se dá dobře opustit auto a chodit pěšky. Z New Yorku je to do Philadephie kousek - asi 2 hodiny autem.

 

Los Angeles sice nemá tolik muzeí, ale je v něm centrum filmového průmyslu - Hollywood. Můžete se podívat do filmových studií, udělat si obrázek o mamutím podnikání zvaný film.

 

Chcete se vyplácnout na pláži a slunit se a nic jinýho? Tak je ideální Florida.

 

V městě Savannah v Georgii, tam uvidíte staré vily plantážníků, dýchne na vás jižanské kouzlo, jižanská kuchyně se liší od té severní, ochutnejte. Zkuste to. Neříkám, že to bude skvělý, ale zkuste to. Zkusit se má všechno. LOL

 

Chcete vidět totálně umělý město v poušti? Las Vegas. Kasína, kasína, striptérky, prostitutky, kasína a ještě kasína. Pozlacené město. Ovšem nehledejte kasína jako ta v Evropě, americká kasína (byl jsem v Atlantic City v New Jersey a pak v Las Vegas) jsou neformální, nenucená, jeden by řekl až kýčovitá. Není to Monte Carlo pro smetánku, je to Las Vegas pro běžného občana, který když chce, tak může hrát v teplácích a bačkorách s cigárem v ruce. Peníze, náš zákazník, náš pán. Las Vegas má i svatební kapličky. Můžete se tam i nechat oddat, ideální pro dovolenou kombinovanou s levnou svatbou. Zeptejte se pana Gotta :).

 

V Seattle, ve státě Washington, je nejznámější tzv. Space Needle, také je to město, kde byl založen Starbucks, onen známý řetězec s kávou na stojáka, o jeho kvalitě bych pomlčel. Ze Seattlu je nedaleko do Kanady a do nádherné přírody, hory, lesy.

 

Kdo chce lyžovat, pak je tady známé středisko Aspen v Coloradu. Colorado je hezký stát, příjemné počasí v létě.

 

V USA si každý turista může přijít na své. Ale kdo navštíví USA, neměl by vynechat parky Yellowstone a taky Grand Canyon.

 

Park Yellowstone je opravdu rarita, nejen přírodou, ale i zvířata, které lze zahlédnout.

 

Grand Canyon - neuvěřitelně barevné skály a propast, řeka, to vše čítá víc než 400 km.

 

Závěrem se omlouvám, že sem nedávám fotky, ale mám jich hafo, jenže bych je musel naskenovat, mám je ještě ve starým formátu, a ještě taky moc neumím pracovat s tímhle blohovým systémem, článěk je tak všeobecně, ještě se k cestování vrátím, a tak jsem dám jenom odkazy na webcamy, kde jasně uvidíte, vo co gou, tak říkajíc

 

http://www.nps.gov/grca/photosmultimedia/webcams.htm

 

http://www.nps.gov/yell/photosmultimedia/webcams.htm

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Smutný | pondělí 7.2.2011 10:26 | karma článku: 15,79 | přečteno: 4030x
  • Další články autora

Michal Smutný

Trololo aneb jak poznat trola na idnesu a jak co admini musí

K diskuzím bylo v poslední době napsáno asi tisíc článků, a tak napíšu další. Jelikož s troly pracuji již nějaký ten pátek, znám a poznám je...moje rady v kostce: nenoste minisukně, trolové vám budou koukat na nohy. Nekrmte troly, podáte jim prst a oni vám urvou paži. A admini?

11.8.2014 v 10:27 | Karma: 17,93 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Hyde park

Michal Smutný

Staré dobré časy - nicky, ne komunismus!

Od Velké listopadové diskuzní revoluce (dále jen VLDR) uplynula nějaká doba a já si pořád zvykám, ale obdivuji nové diskuzní prostředí. Jsem vděčný redakci, že zavedla registraci a reálná jména.

13.3.2014 v 10:50 | Karma: 15,16 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ostatní

Michal Smutný

Z ankety Bloger roku jsem zmatenej jako Goro u Tokia

Tak a je to tady. Dlouho očekávaná anketa Bloger roku je tady. Bloger roku 2013 teda. A 2014. Nechápete? Já taky ne. Už jste hlasovali? Já jo, já najiva jsem hlasoval jenom pro jednoho, protože jsem to opět nepochopil, měl jsem možnost zaškrnout tři lidi a já to nevěděl. No, ono je toho víc, co nechápu. Jsem z toho trošku smutný.

26.2.2014 v 10:28 | Karma: 15,20 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Ostatní

Michal Smutný

Otevřený dopis všem zklamaným Zemanem a Kroupovi

Otevřený dopis vyjadřující zklamání letí internetem: autor Vladimír Kroupa. Tisíce lidiček karmuje a lajkuje, tisíce zklamaných Zemanem a nadšených Kroupou. Buran Zeman mlčí. Proč by se měl taky vyjadřovat k něčemu tak srandovnímu jako je stížnost nějakýho Pepíka z Paneláku?

5.11.2013 v 11:32 | Karma: 26,93 | Přečteno: 2079x | Diskuse| Ostatní

Michal Smutný

Hnusné české děti střílej klásný zvížátka, ptáčky, čiči a hafíky

Představte si, ta televize, ta česká, ta veřejnoprávní, představte si to, paní, mají tam zvířata a nějaký malý děti do nich střílí! Ano, psala o tom Kačenka. Ta Kašparovic. Poslyšte, to je hrůza. Co z nich asi vyroste? Vrazi, ano, sprostí psychopati a vrahouni, co jinýho!

20.4.2013 v 11:09 | Karma: 21,03 | Přečteno: 1520x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7409x
Jenom další obyč chlápek, další bloger