Jak by měl vypadat vánoční prezidentský projev

Máme za sebou další prezidentský projev Miloše Zemana, který nám prezentoval strašně úzký pohled na dění v ČR: ekonomický růst, dávky, emigranti, politika atd. Prezident by náš pohled na dění měl rozšiřovat, ne zúžovat.

Mám pocit, že naši politici a značná část VIP osob redukuje společenskou debatu pouze na debatu o uprchlících, ekonomické růstu a sociálních dávkách. Myslím, že by mělo být funkcí prezidenta, který se přímo nezodpovídá občanům za řízení financí či školství,  aby poukazoval na ostatní aspekty dění v ČR, často i nepolitické.

Velmi důležitou roli našeho prezidenta je inspirovat a jít dobrým příkladem pro všechny občany. Nekouřit, neholdovat alkoholu, být čestný a férový jsou základní vlastnosti dobrého prezidenta, bez kterých to nejde. V prezidentském projevu bych rád viděl nějakou nosnou ideu/motto, ať už Masarykovo "Nebát se a nekrást" či Havlovo "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí". Vyzvat občany, aby rozšířili své horizonty, ať už cestováním, čtením či životními zkušenostmi, aby se nebáli jít si za svými cíli a byli  přitom zůstali vždy morálně na výši, aby mohli jít příkladem. Neméně důležité je dbát na dobré mravy, neopovrhovat ostatními, aby mohl být občanům příkladem v oblasti mezilidských vztahů, a zdůraznit důležitost rodiny.
Ač ateista, tak musí vyzvednout mnoha poselství současného papeže ke křesťanským komunitám po celém světě. Pro český bezbožný národ  by měl být  nejvhodnější osobou pro taková poselství, právě člověk ve funkci prezidenta.

 

Autor: Michal Šindler | pátek 30.12.2016 10:56 | karma článku: 17,58 | přečteno: 605x