Tak nás nechte prostě vymřít...

Protože o co byste jinak byli lepšími, než my, jak se rádi pojmenováváte. A máte pravdu. Ovšem jen do té doby, než se dopustíte prvního násilí.  

Kuřáci nevznikli jako potrhlá parta vyvrhelů, kteří se spikli a rozhodli svým nevonným a jedovatým dýmem terorizovat své okolí a díky netečnosti nekuřáků přežívá dodnes. Naopak. Není to tak dávná doba, kdy kouření představovalo společenskou prestiž.

Doba se změnila a kouření se stalo společenským hendikepem. A je to v pořádku. Rozhodně svých čtyřicet cigaret denně nepovažuji za něco, nač být pyšný.

Jsem také rodič. A rozhodně netoužím a nepracuji na tom, aby mě v kouření mí potomci následovali. A věřím, že stejně to má generální majorita kuřáků.

Tak jak to, že my, kuřáci, jednoduše nevymíráme? Jak to, že se ve společnosti objevují nové a nové generace kuřáků? Jak je možné, že významné procento kuřáků nové generace má rodiče nekuřáky?

Myslím, že netřeba hledat složité odpovědi. Jak by to řekl ten mizera: Prostě protože v tom hov*o děláme. Ono je to vlastně jednoduché. Stačí zaměřit své úsilí na to, aby nevznikaly nové generace kuřáků. Zbytek se už tak nějak vyřeší sám, prostě vymřeme.

Teď už jen jak to zařídit :-) Asi marně teď budu prosit, aby to nebylo zákazy a regulací. Protože, jak by řekl mizera, to prostě nefunguje. Marihuana je také zakázaná a budete se divit, marihuanu kouřilo více mladších 15 let, než kouřilo cigarety. Čili budeme muset najít jiný způsob.

Za mne malá nápověda. Největší roli v této úloze budou hrát rodiče, téměř srovnatelnou specifická média a média sociální interakce, určující, co je cool. Velmi výrazně menší roli bude hrát škola coby instituce a stát se svojí továrnou na blbé zákony a regulace, bude mít – bohužel – vliv spíše záporný.

Samozřejmě zde existuje „rychlejší a celkem jednoduchá“ cesta, jak kouření potlačit. Násilí. Protikuřácké zákony a regulace. Ekonomické násilí - taková krabička cigaret za 400,- Kč má určitě skvělý efekt (na vznik černého trhu a masivní daňové úniky). Legislativní násilí - zákaz kouření v restauracích a kavárnách (už jsem zaznamenal nový podnikatelský záměr na kuřárny, místa k posezení pro kuřáky s přilehlým kioskem). Fyzické násilí - možná uzákonit právo dát kuřákovi facku, když ho uvidím s cigaretou (snad nevypouštím džina z lahve).

Ale o tom to právě je. Jací jste? Jakou jsme lidskou společností? Jak budeme usilovat o růst své kultury (lidské kultury) a vymítání neřestí? Vážně jste lepší než my nebo nás násilím postupně vybijete?

 

Přečtěte si také:

http://michalseidl.blog.idnes.cz/c/413619/Veritele-dluznici-a-exekuce-aneb-jak-to-vidi-Klub-nekompromisnich.html

 

Autor: Michal Seidl | pondělí 18.1.2016 17:31 | karma článku: 18,46 | přečteno: 600x