Když mají státní zástupci máslo na hlavě

Porušení povinnosti při správě cizího majetku je v poslední době jedním z nejvíce uplatňovaných paragrafů při honu na státní úředníky a obecní zastupitele. Ale co když z takového jednání tiše profitují přímo státní zástupci?

Není to tak dávno, co Piráti publikovali zjištění, že řada státních zástupců a soudců bydlí v městských bytech v Praze za nájem "pro chudé" ve výši 60,- Kč za metr čtvereční. Pravda, nejen oni, ale z mého pohledu je zarážející ta skutečnost, že jde v tomto případě právě o státní zástupce a soudce. A ne jen dva nebo tři, avšak desítky! (zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zalobci-plati-v-mestskych-bytech-najem-pro-chude-ministerska-proverka-ale-prinesla-zlom-51644).

A tady bych se rád pozastavil nad výše uvedeným trestným činem porušování povinností při správě cizího majetku. Kolik obecních zastupitelů malých obcí bylo vyšetřováno (či souzeno) za svá politická rozhodnutí, kdy chtěli slabším sociální skupinám ekonomicky ulevit nebo je podpořit. 

A najednou zde, kdy tržní nájemné je několikanásobkem státními zástupci placeného nájemného, nic. Ticho. I ve většině médií, hlídacích to psů naší demokracie. 

Tak přináším úvahu. Porušovali daní úředníci své povinnosti při správě cizího majetku, když za silně podhodnocenou cenu nájmu umožnili bydlet ekonomicky silným jedincům, jako jsou státní zástupci a soudci? A pokud ano, nejsou náhodou právě státní zástupci těmi, kdo měli konat jako první? A není znalost takového stavu za současného mlčení a pobírání z něho pramenících požitků spolupodílnictvím, závažnějším o to, že jde právě o státní zástupce?

Zřejmě ne, když se to hodí... Zde je pro mne krásný příklad selekce práva, kdy před zákonem jsme si všichni rovni, jen někteří rovnější. A pak má být mezi občany důvěra v justici a spravedlnost... 

PS: Ačkoli je v nastaveních povolena, pod článkem nevidím diskusi, což mě dost mrzí...  

Aktualizace: Dnes ráno už je diskuse viditelná. Škoda, že si článek mezitím přečetlo 400 lidí bez možnosti diskutovat.

Autor: Michal Seidl | pondělí 6.8.2018 21:13 | karma článku: 25,42 | přečteno: 555x