Buďte bratru bratrem

aneb proti kamerám kamerami   Jen málokdo nezná Orwellův román 1984. A pokud se najde přeci jen někdo takový, tak z tohoto románu pocházející pojem Big brother (Velký bratr) již jistě.  

George Orwell svůj román psal jako varování před důsledky absolutní totality. Věřím, že si nikdy nepředstavoval, že by slavná věta „Velký bratr Tě sleduje“ byla možná ve svobodném a demokratickém světě. Bohužel realitou je, že jeho románový Velký bratr byl proti tomu dnešnímu reálnému a všude přítomnému jen malým bratříčkem.

Klub nekompromisních vyhlásil Velkému bratrovi boj velmi zajímavým způsobem: 

„Přátelé, nikdo z těch, kterým jsme svěřili moc, se nás neptá, zda chceme být (tady, tam či onde) nahráváni kamerami. Začněte využívat svého práva a natáčejte při výkonu jejich povolání úředníky, policisty a další, kteří jsou placeni z našich daní! Máte na to právo! Bojujte proti Velkému bratrovi jeho vlastními zbraněmi! Svou kameru v mobilu má dnes skoro každý :-)“

Více zde: http://www.klub-nekompromisnich.cz/

Pokud se naše současná společnost proti absolutnímu sledování téměř – až na pár výjimek – nebouří, je to proto, že necítí důsledky... Zatím. Vzpomeňme však třeba na Angelu Merkel a její pobouření ze sledovacích aktivit NSA, když se dotkly přímo jí. Ano, dokud se domnívala, že jsou sledováni pouze prostí občané, bylo vše v pořádku. Dokonce takové sledování podporovala a hájila. Ale za situace, kdy se dotklo přímo jí – nedotknutelné, došlo k radikální změně názoru. Dodejme však, že pouze ve vztahu právě a pouze k „nedotknutelným“.

A tak si dovolím jeden citát: „Pokud něco může být zneužito, dříve či později to bude zneužito.“ Historie nás bohužel o pravdivosti tohoto citátu přesvědčila nespočetněkrát.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Seidl | úterý 3.6.2014 18:59 | karma článku: 13,70 | přečteno: 476x