Ignorance sportovních komentátorů

Téma: výslovnost jmen známých jihoamerických fotbalistů. Proč? Je to pár let, kdy Česká televize »vypoklonkovala« spolukomentátorku, která vyslovovala cizí ženská příjmení nepřechýleně. Aférku si vždy připomenu v souvislosti s všeobecně – podle mě nesprávnou – výslovností jmen Luise Suáreze (t.č. FC Barcelona) a Ángela Di Maríi (t.č. Manchester United).

Všichni, ale opravdu všichni komentátoři, napříč TV stanicemi, říkají: dy mááária a suaréééz.

A já se ptám, proč? Neumějí si přečíst jmenovku na dresech? Domnívají se snad, že tyto fotbalové megahvězdy hrají nějakým nedopatřením se špatným jménem na zádech, jak by se mohlo stát někde v okresním přeboru u Pepika Hnátka? Nevšimli si toho nikdy ve správné infografice zahraničních televizních stanic? Nedokáží se podívat na hesla těchto hráčů třeba na španělské Wikipedii, kdyby snad jim česká verze nebyla dost spolehlivá?

Nebo trpí všichni nějakou vadou řeči, která jim brání přečíst dy maría a suárez?

Nevím. Vím, že nemá cenu komunikovat s Novou (resp. Nova Sportem či Fandou) nebo Primou a nevím, jak to zkoušet třeba se Sport 1 nebo Slovak Sport, jakýs takýs úspěch skýtá leda snaha o domluvu s Českou televizí. Tam vám na každou připomínku slušně odpovědí. Mně např. sdělili, že si jejich sporťáci údajně pouštěli španělské či latinskoamerické komentátory a ti prý jména zmíněných hráčů »vyslovovali jednou tak a jindy jinak«. Já ty možnosti nemám, ale teď při sledování Barcelona–Real jsem zaslechl v podkresu snad španělského komentátora, který vyslovil suarez (tedy »s kratkym zobakem«). Popravdě, bylo by mi to milejší než hráčům jména prznit opačným přízvukem. Psal jsem naší-vaší ČT, že to je, jako by někdo vyslovoval jméno jejich oblíbeného komentátora (a také fotbalisty i golfisty) s převrácenou délkou samohlásek Bósak namísto správného Bosák.

Drazí sporťáci (s výjimkou pánů Poulíčka a Tittelbacha), zkuste mě v diskusi přesvědčit, proč je správné, když jména Suáreze a Di Maríi zarytě čtete špatně. Anebo neztrácejte čas a začněte jejich jména vyslovovat pořádně.

Sportu zdar a přesné výslovnosti zvlášť!

Autor: Michal Ptáček | pátek 27.3.2015 8:45 | karma článku: 14,11 | přečteno: 1001x
  • Další články autora

Michal Ptáček

Jak jsem ušetřil za elektřinu

31.1.2023 v 16:20 | Karma: 13,89

Michal Ptáček

Fotbalový šampionát ... a my

12.12.2022 v 13:30 | Karma: 8,50

Michal Ptáček

Kdo vyhraje fotbalovou ligu?

1.8.2022 v 21:45 | Karma: 4,21

Michal Ptáček

JIPka parkovala v Lánech

11.10.2021 v 15:50 | Karma: 25,71