VV a další černá díra pro veřejné prostředky

Ač Věci veřejné nejvíce oslabují tuto koaliční vládu, ač jsou nejmenším článkem a největším nováčkem bez zkušeností, přesto právě kvůli VV vznikne Výbor pro boj s korupcí.

Pro mě, jako člověka, který politiku relativně sleduje je vytvoření nového úřadu, vznik nové komise či výboru signálem, že buď je nutné udělat gesto směrem ven -  k veřejnosti nebo gesto směrem dovnitř – k politikům. Tzn. v obou případech je někdo uklidňován, utěšován, umlčován. Bohužel většinou za nemalý peníz z veřejných prostředků.

To je právě i případ výše zmíněného výboru. Právě VV neměli v programu (ač jsem poctivě pátral) zmínku o redukci přebujelé státní správy – zřejmě počítali již tehdy s tím, že je aféry mohou z některých postů „vyšoupnout“.

Ano, VV chtěly bojovat především proti korupci. Tak proto vytvořily úřad, který spolkne desítky milionů korun, a dá se již nyní odhadovat, že výsledek bude zcela neodpovídající. A tak trochu mi to připomíná Ministerstvo pro lidská práva a národnostní menšiny (tehdy pro Zelené), kde za desítky milionů nedošlo k žádným viditelným výsledkům. Znovu vzniká naprosto nepotřebná instituce pro naprosto zanedbatelnou stranu. Opět další skvělá ukázka toho, proč je nutné změnit náš volební systém. Malé strany systému a tím celému národu neprospívají – ba naopak.

Autor: Michal Pokorný | pátek 8.7.2011 11:48 | karma článku: 23,82 | přečteno: 1464x