Stane se primátor Svoboda předsedou pražské ODS?

Osobně doufám, že ano. A proč? Jde totiž o mnohem víc než jen o obměnu šéfa pražské ODS. Je v tom jakási symbolika nového směru a nové lepší ODS v Praze. Je bezpochyby, že právě tento velký a velmi významný region byl a je stále nejvíce médii propíranou a řekněme zprofanovanou částí ODS. A teď se zdá, že by se vše mohlo s příchodem Bohuslava Svobody do vedení, k lepšímu obrátit.

Ano, je naším dobrým zvykem věřit v nové tváře, ale snad ještě lepším zvykem je být posléze z těchto nových tváří při nejmenším zklamaný, ne-li znechucený. Proč by tomu tentokrát mělo být jinak?

Za prvé: ač první koalice na pražském magistrátu nebyla přijata s pochopením veřejnosti (o nadšení nelze samozřejmě hovořit již vůbec), B. Svoboda se ukázal a dovolil bych si říct, že se propracoval a naučil býti dobrým řečníkem, rozvážným, ale v pravý čas i rozhodným politikem.

Za druhé: právě svou rozhodnost a zdravý rozum předvedl nejen ODS a Pražanům, ale i zbytku naší republiky. Vyjednal po rozpadu tak obecně nepřijímané koalice s ČSSD koalici novou, tentokrát s TOP 09. Tím získal nejen značnou část pražské ODS, ale především veřejnost.

Za třetí: jak jsem již řekl, ODS v Praze nemá vskutku dobrou pověst. Média plná článků o kauzách pražských politiků za ODS byla vcelku na běžném denním pořádku – otázkou samozřejmě je, kdy oprávněně a kdy nikoliv. B. Svoboda přinesl do ODS opět naději čistoty a slušnosti. Není nevyrovnaným cholerikem, nemá populistické názory, je to rozvážný a dovolím si říct jako plus i starší člověk, které já sám osobně upřednostňuji před mladšími, arogantními a suverénními … nemluvě nemorálními a neslušnými politiky.

Zatím vše vypadá dle informací z médií tak, že získá nominaci na regionální sněm z většiny oblastí pražské ODS. Poté nezbývá než doufat, že volba dopadne tak jak, je pravděpodobné. A že ODS v Praze bude mít možnost se opět ukázat v novém, lepším světle a získat důvěru a důstojnost. Samozřejmě není příchod B. Svobody samospasitelný, ale podle mě jde o krok správným směrem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Pokorný | pátek 20.1.2012 13:33 | karma článku: 12,35 | přečteno: 556x