- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jak již jistě mnohým napověděl název, tedy spíše těm, kterým nejsou cizí vesnické či maloměstské zvyky, rád bych tu obhájil a přimluvil se za tento dnes již téměř zapomenutý "český koktejl" MAGICKÉ OKO. Tento speciální způsob konzumace českého piva a peprmintového likéru - tzv. zelené, je dle mého soudu, čím dál více scházející součástí českých hospod, barů a restaurací.
Snad v každém českém podniku osoby číšné za doprovodu zahraniční hudby předvádí jakási žonglérská vystoupení s kusem nerezu, ve kterém připravují ze zahraničních surovin aktuálně oblíbené nápoje. To je moc hezké vidět jednou, dvakrát... ovšem ne téměř všude a pořád. Určitě i ve městech pro turisty přitažlivých, existují původní české pohostinské provozovny, ale zdá se mi, že jich je příliš málo a jsou "překřikovány" těmi komerčními "mojitárnami" a "cuba librárnami".
Proč třeba hospodští a restauratéři nepřekvapí skupinku zahraničních, ale i domácích turistů netradiční ukázkou přípravy a následné konzumace tohoto nápoje? Snad proto, že se tato tradice může zdát pro některé příliš levná či nedůstojná nebo zkrátka příliš triviální. Tady jde ovšem o to, že je nutné ukázat, že i my máme v České republice téměř míchaný nápoj! Ukažme něco pěkného českého - i když jen vhodíme "panáka" do piva - ale tenhle "panák v pivu" ten má nějaká ta léta za sebou!
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!