Kam až „to“ může zajít?

Dovolím si reagovat na článek, který mě doslova „zvedl ze židle“. Jde o článek znovuotevřené kauzy expolicisty, který kryl „lynčování bílé svině“, kde se zřejmě potvrzuje, že jsou v současnosti důležitější velká (prázdná) gesta vůči minoritám, namísto spravedlivého soudu minorita – majorita.

Nerad bych věřil tomu, o čem slýchám už řadu let, že v České republice funguje tzv. rasismus naruby (ten by ostatně v ideální společnosti neměl existovat žádný). Nechci tvrdit, že tomu tak v této republice je či ne… ovšem výše zmíněný případ do mojí vnitřní rozpolcenosti vnáší dost ostré – pro někoho nepříjemné – světlo.

Ač pátrám v paměti jak chci, nevybavuje se mi jediná kauza, kdy v případě, že došlo k rasisticky motivovanému útoku, by byli útočníci či jejich komplici (z řad majority) tak lehce zbaveni viny.

V tomto případě je situace ale mnohem závažnější, jelikož ten, kdo tento čin kryl, nebyl v té době ledajaký občan. Ale policista. Ten, jenž by měl být všem morálním vzorem a jenž by měl ctít zákon nade vše.

Snažím se naprosto nad věcí posoudit tento počin paní ministryně, avšak jsem pouze člověk a není mi dáno všemu rozumět, ač bych velice rád. O to více, že se z takové záležitosti může stát nemilý predecedens a opět trošku více pootevřít vrátka pro ty, jež umí takovéto ústupky obecně snadno zneužít. Neměla pootevírat už proto, že jakékoliv výjimky, rozlišování či ustupování v těchto věcech, nevede nikdy k ničemu dobrému. A opět, jak jsem již zmínil ve svých předchozích výstupech, může opět pomoci rozdmýchat oheň extremismu.

 

 

Autor: Michal Pokorný | úterý 19.1.2010 17:00 | karma článku: 16,25 | přečteno: 1097x