Kočí – pravda nebo lež?

Kristýna Kočí, ta nejpoctivější ze všech poctivých, která odkryla praktiky Víta Bárty a Věcí veřejných – pravda nebo lež? Detektor lži, kterým si prošla, poodhaluje mnohé. Hned v úvodu na otázku, zdali má v úmyslu odpovídat pravdu na otázky týkající se peněz, které převzala od Víta Bárty, suverénně odpověděla, že ano. A ejhle, detektor jí neuvěřil!

Celou dobu tvrdila, že peníze, které ona i její kolega poslanec Škárka od Bárty dostali, byl úplatek za loajálnost. Proč tedy detektor lži vyhodnotil její odpověď jako lež? Že by paní poslankyně lhala o tom, že to je úplatek? Stejně tak jako když lhala o tom, že má v úmyslu odpovídat pravdu? Na otázku, zdali je pravda, že o peníze Bártu sama požádala, která padla hned třikrát, pokaždé odpověděla, že ne. Ale detektor jí ani jednou neuvěřil! Z celkového počtu 96 otázek bylo 18 vyhodnoceno jako lež a dalších 38 jako pochybná odpověď.

Policie přesto poslankyni Kočí věří. Proč? Polygraf není v České republice brán jako přímý důkaz, nicméně by měl sloužit jako jakési vodítko pro další směřování vyšetřování. Bohaté zkušenosti s tím mají například v USA, kde záleží na soudci, zdali výsledky detektoru zařadí jako důkaz či nikoliv. V Japonsku je výsledek polygrafu brán jako důkaz nepřímý.

I v České republice již máme určitou zkušenost s tímto dokazováním, neboť se používá už více než 30 let a dle vyjádření Policie ČR dopomohl objasnit tisíce případů. Vzpomeňme na kauzu Kořistka. Ten detektorem lži neprošel a jeho obvinění, které podal na Marka Dalíka, tehdy žalobkyně stáhla. Jsem zvědavý, zdali státní zastupitelství bude postupovat obdobně a zastaví obvinění Víta Bárty anebo ne.

Autor: Michal Pobucký | pondělí 9.1.2012 14:34 | karma článku: 21,97 | přečteno: 1864x
  • Další články autora

Michal Pobucký

Otloukánek městská policie

1.9.2016 v 9:47 | Karma: 12,84

Michal Pobucký

Čtete knihy?

17.4.2016 v 9:17 | Karma: 15,84

Michal Pobucký

Ženy pozor, Trump se blíží

1.4.2016 v 15:29 | Karma: 15,98