Zelená nafta. A proč ne třeba černá?

Včera jsem se cestou do práce ploužil za kolonou traktorů. Zemědělci se odhodlaně posouvali vpřed rychlostí 11 kilometrů za hodinu. A za nimi nekonečně dlouhá kolona aut. Zemědělci si tak chtěli vynutit levnější naftu.

Mají prý na ní nárok. Nejezdí po veřejných komunikacích, tudíž by neměli platit část daně, směřující právě na opravu a údržbu těchto komunikací. Zdá se to být celkem logické. Až na to, že onu zelenou naftu využívají pouze zemědělci v rostlinné výrobě. Například ti, kteří pěstují na nekonečných lánech dotovanou řepku.

Proč by ale měli mít zelenou naftu jen zemědělci? Stejný nárok na nižší daň by měli vznést i lesáci. Pracují v lese, technika se povětšinou pohybuje pouze po účelových komunikacích. A nafta by se stále mohla označovat jako zelená. Les je rozhodně zelenější než žlutá řepka.

Slevu na dani by mohli mít i stavbaři. Stavební technika na cestu nevyjede jak je rok dlouhý. A když vyjede, tak právě za účelem opravy dotčené cesty. Za opravu cesty by tedy mohl být ještě další bonus. Stavební stroje cesty neničí, ale naopak je udržují a opravují. Jen nafta by už asi nebyla zelená… Ale třeba šedá…

A nezapomeňme na těžební průmysl. Obrovské kolosy pohybující se na výsypkách i v povrchových lomech se na veřejnou komunikaci opravdu nedostanou. Tady by to mohla být nafta černá. Nebo hnědá?

Nechci ani domýšlet, kdo vše by ještě zvýhodněnou naftu požadoval… A jakou by měla barvu.

Do práce jsem nakonec dorazil, i když se zpožděním. O to usilovněji jsem musel pracovat, abych dohnal, co jsem zameškal. Vždyť na mé daně čekají další! A nejenom zemědělci!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Kučera | čtvrtek 24.5.2012 9:13 | karma článku: 22,58 | přečteno: 965x