Přímá volba prezidenta, vrchol demokracie nebo danajský dar ?

Příští český prezident bude zvolen s velikou pravděpodobností v přímé volbě českým voličem. V pravdě historickou událost ihned uchopila česká média a jak již bývá zvykem, zcela po svém. Vyhraje Okamura nebo Fischer ? Nejrůznější ankety jsou v plném proudu. Možná vše dopadne jinak, nicméně je téměř jasné, že do „finále“ postoupí mediálně známá osoba, která nikdy nebyla nucena udělat v politice nepříjemná, nepopulární, avšak naprosto nezbytná rozhodnutí.

V nedávné době se tito lidé objevovali s železnou pravidelností na prvních místech žebříčků popularity. A téměř vždy se po měsících slávy na prvním místě propadly s větší či menší ostudou do hlubin zapomnění.

Připomeňme si třeba Václava Fischera, šarmantního a úspěšného podnikatele, vzorový příklad člověka, který dokázal z ničeho vybudovat největší českou cestovní kancelář. A s ní obrovskou popularitu, vítězství ve senátních volbách. A najednou konkurs, zabavená modrá letadla, lidé sedící na kufrech na letišti v Egyptě nebo na Kanárech. A další cestovní agentura a opět stejný scénář.

A co třeba Standa Gross ? O tom snad ani nemá smysl psát, jen vzpomeňme, že také dlouhou dobu vedl žebříček popularity. Nechtějme ani domyslet, co by se stalo, kdyby se přímá volba prezidenta konala tehdy.

Další mediální hvězdou byl ještě nedávno Radek John, nezdolný bojovník proti korupci, miláček českých médií a velké části národa. Pár týdnů po volbách se z protikorupčního bojovníka stala smutná postavička s pusou plnou frází.

Ale svět jde dál a objevují se tady další kandidáti, rázné vystupování, břitké komentáře, deklarace pevných názorů. Je tady Babiš, Okamura… Pro tehdejší příznivce V.Fischera, Grosse nebo Johna noví favorité.  A noční můra pro naší republiku.

Může být vůbec přímou volbou zvolen dobrý český prezident? Ale ano.

Věřme, že zvolen bude kandidát, který dlouhodobě zastává jasné a konzistentní morální postoje ve veřejném i soukromém životě. Kandidát, který po zvolení své postoje nezmění a bude morální oporou občanům České republiky. Podle toho také posuzujme navrhované kandidáty.

Z možného danajského daru se tak může stát skutečný vrchol demokracie.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kučera | čtvrtek 29.12.2011 9:11 | karma článku: 9,49 | přečteno: 635x