Kraje nebo gubernie?

Z krajů se postupně stávají gubernie, kde krajští politici povýšili zlodějnu na gubernátorské opíjení se mocí. Krajským hejtmanům a radním přestalo stačit pouhé „odklánění“ provizí z projektů a stále více jim lichotila moc, které vládnutí přináší. Do Prahy a do Bruselu daleko, takže hejtman či radní s velkou chutí začal rozhodovat, který region peníze dostane, který nikoliv. Který projekt se profinancuje a který je odsouzen k zániku.

A tak rostla golfová hřiště, elitní sportovní kluby a jiné památníky. Vedle nich skomíraly podfinancovaná krajská zařízení, sociální služby, dopravní obslužnost.

Na krajích kradli politici ČSSD a ODS ruku v ruce. Je zřejmé, že počátek onoho obskurního spojení musíme hledat v dobách „opoziční smlouvy“, kdy si oba politické tábory vyzkoušely, že krást se dá společně, bez ohledu na politickou příslušnost.

Rath, Kott, Kouda i další, dávali svým chování najevo, že se považují za nedotknutelné polobohy, na které  se nevztahují zákony a spravedlivost na ně nedosáhne. Postupně se začali stylizovat do rolí kovbojů, hradních pánů, střelců… Ztratili nejen soudnost, ale i poslední zbytky sebereflexe. Špičaté krokodýlí boty, doma pušky a samopaly…  

Dnes mohou ve vazbě přemýšlet, co mohli udělat jinak.

 Určitě bude zajímavé, jaký psychologický profil jim sestaví vězeňský psycholog.  Možná bude velmi podobný profilu gubernátorů z ruských románů.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Kučera | neděle 9.9.2012 15:22 | karma článku: 18,50 | přečteno: 979x