Jak odpustit sama sobě i druhým?

Přiznejme si to – všichni jsme v životě udělali věci, na které nejsme pyšní. Dělat chyby je pro člověka přirozené. A také tak se učíme tím, že děláme chyby.

http://www.flickr.com/photos/25579387@N06/5393068989/~ I P O X s t u d i o s ~

Jak jste se naučili chodit? Tím, že jste padali!

Kvůli chybám se cítíme zahanbení, hloupí, lítostiví. Často se bojíme svěřit svým blízkým nebo přátelům, protože si myslíme, že bychom je zklamali a zklamat naše blízké je pro nás nemyslitelné. Jak z této situace ven?

To, co musíte udělat je odpustit - sobě i druhým.

Zde je několik rad, jak to udělat.

    1. Když jste udělali chybu, jednali jste na základě informací, které jste v tu dobu měli.  Kdybyste tehdy věděli, co víte teď, pravděpodobně byste se rozhodnuli jinak. Pokud tento popis pro vás platí, uznejte svoji chybu, omluvte se osobám, kterým jste ublížili a požádejte je o odpuštění.
    2. Uškodili jste/ublížili jste někomu záměrně? Pokud ano, může to naznačovat vadu v charakteru a já Vám doporučuji vyhledat profesionální pomoc.
    3. Přijměte odpovědnost za chyby, které jste udělali. Omlouvat svoje vlastní chyby je prázdné. Když připustíte, že jste udělali chybu, máte možnost se z té zkušenosti poučit. A pravděpodobně již stejnou chybu opakovat nebudete. Díky tomu, co jste prožili, stáváte se silnějšími.
    4. Sami sobě si chyby vyčítáme více než druhým.
      Zeptejte se sami sebe upřímně? Proč si nedovolím dělat chyby?
    5. Minulost je mrtvá. Vše, co máte, je přítomný okamžik. Jestliže si neumíte odpustit své minulé chyby a neúspěchy, tak na ně stále myslíte a oživuje ve své hlavě minulost, která je mrtvá. Drásáte tím svoje rány a nedáváte jim možnost se zahojit.  Tento okamžik je perfektní - zhluboka se nadechněte a připusťte si, že jste člověk.

Když si odpustíte svoje vlastní chyby a neúspěchy, odpuštění druhým bude pro vás jednodušší. Odpustit není jednoduché, ale stojí za to námahu. Když odpustíte jednomu člověku, zažijete tak pozitivní pocity a takovou úlevu, že budete chtít odpustit všem lidem, kteří vám ublížili.

Autor: Marie Michaličková | středa 17.8.2011 10:28 | karma článku: 14,26 | přečteno: 1541x