Je to smutné, ale můžeme si za to sami

Pokud někdo čekal, že se přenašeč viru  Z721 stane z noci na noc slušným a politicky vyspělým člověkem, snad už se poučil. Bohužel se opět ukázalo, že prezident, který by 4 roky klimbal, je Česku méně nebezpečný, než prezident, který si chce vyřizovat své účty a léčit svůj mindrák.

Nejhorší na celé věci ale podle mojí drobnosti je fakt, že celé tohle snažení se infikovaný snaží předkládat veřejnosti jako čin, který udělal pro ně. Pro jednoho každého ze spodních deseti milionů. Mám docela radost, že podle této definice patřím mezi těch cca 250.000 privilegovaných. A to přitom netvrdím, že bych s otevřenou náručí vítal staro-novou vládu v čele s paní Němcovou.

Pozorný čtenář mých občasníků určitě zaznamenal, že já osobně paní Němcové fandím. Na můj vkus se sice „odkopala a vydala do boje“ trochu pozdě, ale pořád lepší pozdě než nikdy. Také tiše doufám, že bude mít dost odvahy se o tento post „první modré dámy“ prát i v nadcházejících časech. A rekonstrukce starého modelu nemohla fungovat. Nikdo by nebyl ochotný tvářit se, že opravdu došlo ke změně, pokud by se změnil jen vlajkonoš.

Jsou tedy předčasné volby lepší variantou? Ano i ne.

Určitě jsou tím, za co se naprosto otevřeně modlí jindy ateističtí rudo-oranžoví komunisté v čele se Sobotkou. Vždyť dlouho už nebyla tahle společnost tak „pravicově naštvaná“. Je to naprosto ideální doba. Na kauzu Rath je zapomenuto, v Praze nevládne silná ODS, ale loutkový primátor z TOPky, který ještě možná ani nezjistil, kudy se vychází z press roomu pražské radnice. Navíc úřednice z kabinetu ministerského předsedy sleduje skrz vojenskou rozvědku jeho manželku a sama si s ním užívá. Prostě  Sodoma Gomora hadr. Všechno zlé se dá pojmenovat jako ODS.

Ale.

Opravdu čekáte, že po nástupu oranžovo-rudých spasitelů se něco zas až tak moc změní? Tedy kromě toho, že podnikatelé budou na stát vydělávat 250 dní v roce a podniky s víc jak 5ti zaměstnanci dokonce 364,5 dne?

Opravdu bude na ulicích bezpečněji? Přestane se rozkrádat všechno, co není přibito nebo přiletováno? Na Hradě opravdu zavládne Pravda a Láska? Zdravotnictví narazí na platinovou žílu a za návštěvy u lékaře budeme dokonce odměňováni?

Obávám se, že pak čtete moc sci-fi románů klonovaných s červenou knihovnou.

Za zdravotnictví se vždycky platilo. Akorát byly doby, kdy platil za pacienta stát napřímo. Ale o to míň dostal pacient. Ať už na výplatě (ono se na to někde musí brát) nebo na kvalitě péče (ono z dvacetikoruny prostě padesáti korunový účet neumoříte). Pokud si myslíte, že když se o vraždách nepíše, tak se nevraždí, jste šťastným člověkem. Ale hlavně, v tuhle chvilku není rozehraná šachová partie na téma levicový Sobotka vs. pravicový Kalousek.

Partie, které jsme svědky, se jmenuje parlamentní demokracie vs. feudalismus. Ano, nepřeháním. Opravdu feudalismus. Protože když se podíváte na definice tohoto uspořádání zjistíte, že situace v tuto chvilku tím opravdu zavání.

Z Boží vůle vyvolený panovník kolem sebe shromáždí skupinu věrných (rytířů a úředníků). Za jejich slib oddanosti je odmění postavením, lénem či prebendou a oni pak v jeho zastoupení vykonávají přímou správu země. Čas od času ho pohostí, velmi často mu odvedou peněžní dávku. A vůbec nic si nedělají ze shromáždění starců a moudrých, kteří se snaží panovníkovi ukázat tu správnou cestu. Tou je samozřejmě ta, která vede ke změně v obsazení skupiny věrných za tyto moudré nebo jejich příbuzné.

Panovník má vždy pravdu, vždy ví jak a co udělat. A velmi často se mu to i povede k jeho obrazu.

Takže kdo bude nakonec v Moskvě a v Bratislavě velvyslance? Kdo dostaví Temelín? Kdo bude zasedat v dozorčích radách?

A to opravdu doufáte, že se této moci někdo dobrovolně vzdá?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Hnaťuk | středa 26.6.2013 10:39 | karma článku: 43,75 | přečteno: 8420x