Ať už podepíšeš nebo ne, nezavděčíš se

O tom, že být v Českém království  hlavou korunovanou asi není ten nejjemnější chlebíček se v minulosti přesvědčil nejeden pomazaný a generacemi „zocelený“ panovník. Vzpomeňme na všechny ty Zimní krále, Krále kaše a pak i na ty, kteří k nám nosili ze svých nejvyšších postů tmu a útlak. Tmářský Přemysl se svojí ženou Libuší, tmářští Habsburkové v čele se všemi Josefy a neopomeňmě ani do ruda zabarvené tmáře Gottwalda, Zápotockého a spol. Všichni poznali, že Čechům na svobodách záleží. I když jen některým.

Bohužel asi oba  poslední prezidenti zaujaly  hodiny dějepisu na školách stejně, jako ministra zahraničních věcí projev přenašeče viru  Z721. Jinak by pochopili, že některé „svody“ a „výsady“ má český panovník, bez ohledu jakou v dané chvíli používá titulaturu, jen proto, jimi plnil zadání, které od něj očekává odborná veřejnost.

V Ústavě má prezident v současnosti zakotveno dost dost výsad. Konec konců chvilku po lednové amnestii běžel internetem vtip o tom, jak VK s LK sedí na Hradě v pokoji a v ruce mají seznam s položky a VK povídá: Tak zákony jsem už podepsal, rezignaci vlády taky. Teď přidáme amnestii a co mi tu zbývá? Tak to by mně  zajímalo, kam ty naše dva tanky pošlu válčit.

Relativně se teď můžeme zasmát. Přeci jen, na svobodu se nedostali žádní zloději ani vrazi. Prezident nám dokonce slíbil novou komisi pro vyšetřování zla jménem „solární megatuneláři“. Ale zdání klame.

Lednová amnestie je pr*ser. O tm žádná. Ještě bych byl asi ochotný přimhouřit oči nad tím, když někdo špatně zpevní lešení a dělník, co z něj spadne se zabije.  Stejně tak bych asi dokázal pochopit puštění chlapa, kterej bručí za to, že neplatí alimenty. Ale zastavovat kauzy hospodářský kriminality a odmazávat podmínky? Pardon, to je prasárna a je jedno, kdo se pod to podepsal a čí psí mozek tohle vymyslel.

Jenže to, co se děje teď je mor daleko tišší, plíživější a v konečném důsledku asi i zhoubnější. Prezident si postavil hlavu a odmítl někoho jmenovat, ačkoliv odborná věřejnost důvěru této osobě udělila.

Začalo to poděkováním Vašíkovi v podobě místa velvyslankyně pro paní Livii. A pokud spící ministr neustoupí a nedá tenhle dárek, prezident mu nepodepíše další diplomaty. Trochu mi to připomínalo papažeské schizma středověku – korunuje papež císaře nebo císař krále? No čistě věcí logiky a prostého občana, zahraniční politiku státu přeci vykonává Ministerstvo zahraničí. Prezident jen republiku representuje.

Bohužel to v současné době končí (doufejme) vzepřením se akademické obci. Profesora vám prostě nepodepíšu a basta. A pokud chcete vědět proč, dejte mě k soudu. No pardon????

Víc jak 5 desítek lidí, vešměs kapavit ve svých oborech se shodlo, že Martin C. Putna je člověkem, který si titulaturu profesor zaslouží. Mimochodem Martin C. Putna je jeden z nejmladší, ne-li nejmladší, docentemv ČR. /Nemám to relevantně ověřeno, ale v minulosti jsem toto několikrát slyšel od lidí, kterým nemám důvod nedůvěřovat. Pokud by to nebyla pravda, nic to nemění na mém článku a postiženému kandidátovi na zápis do lokální Guinessovy knihy rekordů se omlouvám./

A pak se najde někdo, ke komu je tento člověk kritický, ale který bohužel má dané Ústavou možnosti, ne povinnost, ho do profesorské hodnosti jmenovat.

Trochu mi to připomíná okřídlenou větu pana Töppfera z Básníků: Byl si na vojně? No že krok ses držet naučil, ale hubu ne.

Ale takhle se vážení demokracie nedělá. A bohužel je teď na každém jednom z nás, aby dal svůj případný nesouhlas najevo. Politická slušnost a gentlemanský duch praví, že  do nepřítele na zemi se nekopá. Pan Putna si vybral stranu, která prohrála. Bohužel. Pro nás, ale očividně i pro něj.

Pokud ale jeden každý z nás připustí, aby vítěz mohl kopnout do poraženého a odepřít mu něco, na co má ten člověk morální a akademické právo, dostaneme se velmi brzy tam, kde byla Milada Horáková. Budeme se učit svojí obhajobu před soudem nazpaměť. Tak, jak nám jí předem připraví soudci a prokurátoři.

 

P.S.: Vzkaz pro prezidenta – vzhledem k tomu, že se nehodlám ucházet o žádné akademické, ani diplomatické posty oznamuji Vám tímto, pane prezidente, že i pro mě  jste Dědek z Vysočiny.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Hnaťuk | pátek 17.5.2013 14:48 | karma článku: 18,93 | přečteno: 649x