Tak už máme tři prezidenty...

Jak čas neúprosně plyne, máme za dobu, kdy jsme přestali podléhat zemljankové kultuře z východu a  zažíváme pocity krásy z demokracie, už tři prezidenty.

Jen někteří lidé nepochopili dodnes, že i ta demokracie má svá pravidla. Třeba to, že každý musí mít pocit odpovědnosti. Za sebe, za výsledky své práce. Za své chování. Tady jsme, žel, pořád  přímo úděsně pozadu za Němci a Angličany – těm jen neustále závidíme. Ale že bychom zkusili mít alespoň podobnou produktivitu (efektivitu) svých výkonů? Podívejte se na naše budované dálnice. A kvalita prací? Podívejte se  zase na naše dálnice a její mosty. Kde jsou zlaté české ruce z dob Rakousko- Uherského mocnářství. Mé zkušenosti se současnými řemeslníky jsou právě opačné.

Náš první svobodný prezident Václav Havel sliboval, že do několika let dohoníme Německo.
Neuvědomil si, co říká! I komunisté tvrdili, že doženeme a dokonce předeženeme okolní svět. A poručíme také větru, dešti… Tyto naivní sliby pro publikum mají jednu podmínku. Nejprve se musí změnit způsob myšlení zakomplexovaného, závistivého človíčka! Výchovou dětí, mladých lidí – ale kde začít?

To jsem ale odbočil od svého záměru. Chtěl jsem provést kritický, objektivní a hlavně svůj  pohled na dosavadní naše svobodně zvolené prezidenty:

Václav Havel: silně levicově smýšlející člověk, s tendencemi, že dobro (jako v pohádkách) musí vždy zvítězit. Byl vpravdě extrémní se svou iluzorní vírou v dobro všech lidí.

Václav Klaus: konzervativní politik, s převažujícím důrazem na rozvoj ekonomiky (můžeme projíst jen tolik, na co si vyděláme). Pravý opak až idealistického Havla. Jeho tvrdost a radikální pohled na sílu ekonomiky u něho zcela eliminoval schopnost sociálního porozumění pro skupiny lidí, kteří prostě nemohou podmínky trhu zvládat. Zapomněl rozlišovat mezi „nemohou“ a „nechtějí“. Nebyl arogantní. To si jen takto zbytečně vysloužil absencí té trochy málo potřebné citlivosti. Pro mnoho lidí je zcela nepochopitelný jeho vývoj v posledních letech a jeho až servilní zvrat ve vtahu k ruskému imperiálnímu myšlení.

Miroslav Zeman : první lidovým hlasováním zvolený prezident. To se konečně také promítlo do celkového obrazu této kdysi úctu vzbuzující funkce prezidenta republiky. Jedná se o programově plebejského a sekulárního politika, který se z kdysi schopného ekonoma změnil na užvaněného hospodského hulváta, zahleděného do sebe. Ale je asi ještě brzo na jeho konečné hodnocení, přestože bych si přál, aby už bylo konečné...

J.G.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Glaser | pátek 6.3.2015 7:46 | karma článku: 12,95 | přečteno: 375x
  • Další články autora

Michal Glaser

GULAG - doplnění informací

5.3.2015 v 7:32 | Karma: 21,45

Michal Glaser

Ochránci etnik - úvaha.

4.3.2015 v 7:14 | Karma: 16,41

Michal Glaser

Snad neovládneme vesmír.

3.3.2015 v 10:38 | Karma: 15,86

Michal Glaser

Jsou tady!

19.11.2014 v 9:54 | Karma: 14,29