Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vítejte v Guangzhou!

Město, ve kterém už rok žiji, se jmenuje Guangzhou, ale většina evropanů jej zřejmě bude znát jako Kanton. Hlavní město provincie Guangdong, nejlidnatější a nejbohatší provincie Číny, ležící na jižním pobřeží u ústí Perlové řeky a zhruba sto kilometrů od Hong Kongu a Makaa.

Díky vyspělé ekonomice a poloze, poblíž Hong Kongu a daleko od Pekingu, se o Guangdongu mluví jako o nejsvobodnější části Číny. Pokud chcete vidět sochy a portréty Mao Zedonga, či srpy s kladivy, musíte letět někam jinam. Místní noviny Nanfang Zhoumo dokonce prosluly kritikou vládnoucí strany.

Můj výběr byl v podstatě náhodný, chtěl jsem na jih do tepla, mimo dosah pověstné kruté čínské zimy a taky poblíž Hong Kongu, kde žije moje kamarádka. Po krátkém prohlédnutí nabídky na Wikipedii jsem si vybral Sun Yat-Sen University, údajně nejlepší univerzitu jižní Číny a po delším čekání jsem dokonce dostal stipendium čínské vlády na roční studium.

Sun Yat-Sen University

Jelikož jsem ale v Česku studoval standartní čínštinu, což je úřední jazyk celé Čínské lidové republiky, nebyl jsem si jistý, jestli můj výběr města byl až tak chytrý.  

Kanton má totiž vlastní dialekt, kantonštinu, který je tak vzdálený standartní čínštině, že jsou vzájemně nesrozumitelné. Kromě toho má kantonština pověst jazyka, který se kvůli obtížnosti cizinec nemůže nikdy naučit. Ono stačí už to, že má devět tónů, oproti čtyřem v čínštině.

(Kantonština je mimochodem oficiální jazyk Hong Kongu, takže pokud jste někdy viděli starší film s Jackie Chanem v originálním znění, slyšeli jste právě kantonštinu.)

Moje obavy se naštěstí ukázaly jako zbytečné, čínská vláda už dokázala naučit standartní čínštinu většinu obyvatel a tak se v běžném kontaktu s lidmi dá domluvit bez problému. Občas na mě sice nějaká starší teta spustí kantonsky, ale můj nechápavý pohled ji rychle přinutí přepnout do standartní čínštiny.

Samotné město vypadá při prvním pohledu impozantně. Televizní věž Canton Tower, pátá nejvyšší stavba světa a pro svoji štíhlou linii nazývaná Xiaomanyao (útlý pas), je nejhezčí večer, nasvícena do duhových barev.

Mimochodem, Guangzhou má oproti jiným velkoměstům Číny tak nízkou míru znečištění, že věž opravdu každý den uvidíte.

Naproti ní, přes jedno z ramen Perlové řeky stojí nové finanční centrum, Zhujiang New Town, s mrakodrapy postavenými kolem velkého náměstí Huacheng. To je sice z většiny pokryté parkem v čínském stylu, s jezírkem a paloučky, ale pod ním se skrývá luxusní obchodní dům, Mall of the World, a také nejmenší místní linka metra, jenž vede od věže po severní konec náměstí.

Náměstí Huacheng za deště

Mall of the World

Mnohem zajímavější mi ale přijde staré centrum města, Yuexiu, jenž leží pár kilometrů na západ od Zhujiang New Town. Má správnou čínskou atmosféru křivolakých uliček mezi dvoupatrovými domky v jihočínském stylu Tong lau. Navíc dle čínské tradice má každá ulice své speciální zaměření, a tak můžete procházet ulicí koření, zeleniny, čaje, motorů k pračkám, umělých květin, svatebních agentur, nebo výrobců reklamních nápisů. Staří dědulové posedávají ve stínu stromů a hrají mahjong či karty, babky zase venčí vnoučata nebo cvičí taiči. Samozřejmě se najde i několik prastarých chrámů a pagod.

Buddhistický chrám Guangxiao

Nejznámější ulice se zaměřením je Shangxiajiu, postrach každého, kdo jde nakupovat se ženou. Více než kilometr dlouhá ulice je totiž zaplavena obchody s oblečením, a seženete tady asi všechno, co se v Číně šije. Po několika návštěvách svých příbuzných a kamarádů, jenž byli schopni na ni strávit celé dny, se jí už ale snažím vyhýbat.

Takhle budete vypadat po pár dnech strávených na Shangxiajiu

Jednou z nejpopulárnějších částí města je ostrůvek Shamian, jenž byl během dynastie Qing rozdělen jako koncese mezi Francii a Velkou Británii. Obě země na něm vystavěly budovy ve svém stylu, a přidaly se i obchodní společnosti a banky z dalších zemí. Unikátní koloniální architektura tak ostrůvku vytváří poměrně evropskou atmosféru a je suverénně nejoblíbenějším místem pro svatební fotografie.

Ostrov Shamian

Nedávno se mě nějací čínští studenti ptali, jestli bych Guangzhou doporučil turistům. Odpověděl jsem jim, že pouze jako startovní bod k další cestě. Pokud toužíte po památkách či zajímavých monumentech, stačí vám na Guangzhou dva dny, poté už v podstatě není co k vidění. Pokud se ale rádi ztrácíte v úzkých exotických uličkách, nebo opravdu rádi nakupujete, je Guangzhou ideálním místem pro vás.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Dokoupil | středa 2.7.2014 13:22 | karma článku: 26,05 | přečteno: 3558x
  • Další články autora

Michal Dokoupil

Ustopovat sám tisíc mil (v Číně)

Skoro pět týdnů prvního léta v Číně jsem strávil s kamarády cestováním po západních provinciích. Teď jsem ale stál sám uprostřed Číny a přemýšlel, jakým způsobem se dostat 1600 km zpátky na pobřeží.

27.11.2017 v 16:00 | Karma: 20,28 | Přečteno: 896x | Diskuse| Cestování

Michal Dokoupil

V zemi obřího blikajícího delfína

Vláda prezidenta Xi Jinpinga nedávno zakázala výstavbu v Číně tak populárních budov s podivnou architekturou. O co tím země přišla, dokazuje například naše návštěva města Jiayuguan.

23.11.2017 v 16:00 | Karma: 14,13 | Přečteno: 414x | Diskuse| Cestování

Michal Dokoupil

Já, versus šílený čínský otec

Rodinné vztahy a jejich pravidla jsou v Číně, jak je asi většině známo, poněkud komplikovanější než v Evropě. Já se o tom mohl přesvědčit na vlastní kůži.

20.11.2017 v 16:00 | Karma: 27,91 | Přečteno: 1333x | Diskuse| Ostatní

Michal Dokoupil

V oáze Hedvábné stezky

Stejně jako po celá tisíciletí karavany Hedvábné stezky, i my jsme na naší cestě Čínou zastavovali v pouštních oázách, abychom se osvěžili po dlouhých kilometrech strávených v písečné krajině.

16.11.2017 v 16:00 | Karma: 13,92 | Přečteno: 443x | Diskuse| Cestování

Michal Dokoupil

Jak jsem dostal psa k obědu

Každý asi ví, že obchodovat s Číňany je dost riskantní. Jak to vypadá, když se výroba zboží na zakázku v Číně příliš nevydaří?

13.11.2017 v 16:00 | Karma: 32,76 | Přečteno: 2480x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2356x
Jsem Evropan pobývající v Čínské lidové republice. Zemi, ze které pochází většina věcí co máte doma, zemi, která se snaží o čím dál větší vliv na světovém dění, a také zemi, která se stále častěji objevuje ve článcích novin. Nicméně i tak jsem si jistý že toho o ni moc nevíte.