Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

Ale tak přeci mají volby vypadat. Někdo radši holky a druhý vdolky. S tím přeci musím u voleb počítat. Co volič, to názor. Co názor, to volba jednoho z devíti. A součet hlasů pro toho kterého kandidáta dá konečný výsledek. Že to ten můj kandidát nevyhrál? Prostě většina voličů měla jiný názor a s tím bych se měl smířit.
Třeba v lotynce se nikdo nediví, že nevyhrál, tak proč se diví volebnímu výsledku? Proč má nutně potřebu psát komentáře a rozbory a cpát lidem do hlavy, jak za ně rozhodla média, ksichtkniha (Facebook) a jaký čert ještě? Cpát jim do hlavy, že se jich většina rozhodla na poslední chvíli a na základě toho, co a jak jim kdo co nakukal? Nemohu si pomoci, ale přijde mi to jako totální znevažování voličů. Popírání jejich schopnosti mít svůj vlastní názor bez přispění „radílků“. A to je ještě ta snesitelnější část, oni se ti „novináři“ nějak živit musí, je to pořád lepší, než kdyby byli na podpoře. Nicméně, páni žurnalisté, voliči nejsou hovádka Boží a drtivá většina z nich umí počítat daleko dále přes devítku.

Co je, alespoň dle mého názoru, daleko horší, to jsou příspěvky jednotlivců. Urážky těch, kdo nesouhlasí s jejich názorem, urážky a kydání špíny na jednotlivé kandidáty a na ty, co postoupili do druhého kola zejména. Každý argument je dobrý, hlavně ty podpásové. A když není žádný racionální po ruce, tak se vymyslí nový, třeba o prapradědečkovi dotyčného. Je mi z toho nějak smutno. V 89 všichni volali po svobodných volbách a když je mají, tak se jim to zase nelíbí. Tedy výsledek voleb, abych byl přesný. Zřejmě se jim stýská po volbách s předem zvolenými kandidáty, kdy k volbám museli všichni a hlasovat ANO!
Nebo jde o české specifikum nadávat vždy a na vše? Nevím. Zato si myslím, že prezident republiky by měl být osobností, která je schopna stát reprezentovat ve světě. Někteří kandidáti měli svoji kandidaturu vzdát před volbami a požádat své příznivce, aby hlas dali kandidátu X.Y. Prokázali by tak, že jsou schopni sebereflexe, což by některým dávalo šanci v příštích volbách. A to si zřejmě většina voličů pomyslela též a proto volby dopadly tak jak dopadly.

Nebo se mýlím?

Autor: Michal Slavíček | neděle 13.1.2013 14:50 | karma článku: 8,02 | přečteno: 622x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09

Michal Slavíček

Objev století

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45

Michal Slavíček

PUSY držet!

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03