Povolební radost a pláč.

Mám radost a to velikou. Tedy z volebních výsledků. Největší z toho, že čeští voliči dali výrazně najevo, že se jim konfrontační, agresivní a vulgární způsob vedení volební kampaně příčí a ani se už nedají opít rohlíkem. Jak je vidět, dobře pochopili, že řeči se vedou a pivo pije. Tuto prostou logiku ale zřejmě nepochopili, dosud nechápou a asi nikdy nepochopí někteří z politiků. A dokonce mají tak málo filipa, že to veřejně prohlašují. Jak jinak si vysvětlit výrok předsedy vítězné strany, že na výsledek voleb doplatí obyčejní lidé? Zřejmě tím, že obyčejným lidem nebyl dopřán, díky spiknutí všech ostatních partají, přístup k volebním urnám. Větší znevážení voličů jsem už dlouho neslyšel. Komunisté prohlášením pana Filipa jen potvrdili starou známou věc, že tato partaj je nereformovatelná. Všichni vedoucí ostatních partají (slovo lídr je hnusné a ten, kdo ho propaguje, by měl být uchopen za flígr a rychle vyveden) se s výsledky voleb vyrovnali slušně, bez zbytečných průpovídek na adresy svých volebních soků.

A konečně dali voliči velkým stranám najevo, že jejich způsob vedení politiky se jim zajídá a pokud jej nehodlají změnit, příště mohou být stranami malými. Prostě pánové „vocaď až pocaď“! Obrátili tedy pozornost k novým stranám, třeba již kvůli přísloví, že „nové koště dobře mete“.

Co však už je méně radostné, je následující: ze 2 nových parlamentních stran má jasný, dávno před volbami definovaný program, pouze strana TOP 09. Strana VV je značně neprůhledná partaj, která místo jasného programu presentuje populistické fráze typu Zelených, vlastně záležitost pana R. Johna. Jeho dnešní povolební prohlášení mne v tom jen utvrdila. Pokud nastupující politik tvrdí, že veškeré jednání strany jsou platná pouze tehdy, pokud je jim on sám osobně přítomen, je to na pováženou. A když pak ještě přidá, že část jejich programu „odstřelu dinosaurů“ již byla naplněna díky jeho partaji, místo toho aby uznal, že (někteří) odešli z vlastní vůle, to už je prohlášení hraniční. Svědčí to o maximálně zbytnělém Egu, na které již dojel pan P.

Ač výsledek voleb vypovídá o odklonu veřejnosti vpravo, jednání mohou být složitá. Pokud má být vláda stabilní po celé volební období a něco skutečně dokázat změnit, musí koalice jakž-takž držet basu. Leč obávám se, že VV budou hrobníkem stability.

Moderní technologie jsou príma věc, ale nedokáži si představit, že na klikání bude záležet politické rozhodnutí. Přečtěte si stanovy strany, najeďte si na její webovou stránku a klidně se staňte (v rozporu se stanovami) Véčkařem. Docela mne zaráží, že stanovy mohly být bez dalších požadavků schváleny. Jen pro zajímavost – pan JUDr. Alter napadá sčítání volebních hlasů od 2. úrovně počítači a najednou tu budeme mít zcela právně (a technologicky) neošetřené elektronické hlasování? To bude pole pro žaloby všeho druhu a zpochybňování všech rozhodnutí!!! Ale doufám, že se mýlím.

 

Co mi pak radost nepřineslo vůbec, bylo povídání x politologů na ČT 24. To, že někdo s titulem profesor nedokáže v TV projevu mluvit nejen spisovnou češtinou, ale dává s prominutím „na zadnici“ i té lidové, to ponechme stranou. Stranou ale nelze ponechat jejich podivné závěry. Jednou nevyhrála výrazně ČSSD proto, protože větší část jejich voličů nakonec nevolila. Podruhé zas máme rádi silné vůdce, ale nesmí být moc silní, protože pak je již zase rádi nemáme. A tak bych mohl pokračovat. Učené povídání s informační hodnotou nula. Nikdo z nich se neodvážil říci to, co tedy říkám za ně: prostě český volič už toho má dost, poslouchat stále stejnou desku s orvanými dr(á)žkami.Už neslyší na sliby, když skutek utek. A proto volí alternativu malých, resp. nových stran. Těch, které se zatím dokáží presentovat bez agresivity. Beru zpět, té, která se dokáže presentovat bez agresivity. Začínající strana, která se uvede hlídkami v ulicích, to mi nějak připomíná ordnery a na veškeré domobrany jsem alergický. Buď budeme žít v demokratickém právním státě, v což doufám, nebo ve státě typu poněkud byzantského.

Přiznávám rovnou, ostatně to lze z mého textu dovozovat, že jsem volil TOP 09 a to z vlastního rozhodnutí a nemusel jsem to předem konsultovat v rodinném grémiu. Dávám přednost jejich programu i jisté noblese politického chování. Prostě nemám rád slovo bojuji v občanském životě. Od toho je velice blízko k hlášce: „kdo nejde s námi, jde proti nám“. To tu už bylo a nerad bych se toho dožil znovu.

Upřednostňuji, budu se snažiti o, prosazuji …, to jsou slova, která uvítám, na ta slyším, to je prostě moje parketa. Bojovat mohu se slimáky na zahrádce, ale proč bych bojoval se sousedem? Prosím, můžeme být vepři, pardon ,chybička se vloudila. Můžeme být ve při, tedy ve sporu, ale kvůli tomu spolu nemusíme bojovat. Najděme si arbitra, který nás rozsoudí (třeba i soud) a pak přijměme jeho rozhodnutí. A pokud se budeme tímto způsobem k sobě chovat my obyčejní lidé, třeba si nás vezmou za vzor i ti neobyčejní, rozuměj VIP.

 

A obvyklá otázka na konec: nelíbila by se tato závěrečná  vize třeba i Vám?  

Autor: Michal Slavíček | neděle 30.5.2010 8:00 | karma článku: 23,19 | přečteno: 1379x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09

Michal Slavíček

Objev století

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02

Michal Slavíček

PUSY držet!

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03