Papu pro důchodce, aneb dnes vaří penzista.
Jenže domácnost důchodce není vybavena kuchyní na úrovni čtyřhvězdičkové restaurace.
Má tak nějaký sporák, troubu, možná mixer a dnes snad i mikrovlnku. Pár kastrolů a hrnců a něco toho železa, co ke kuchyni patří. Třeba cedník. A teď má chuť uvařit si něco dobrého. Řekněme jehněčí kotlety na rozmarýnu, flambované Armagnacem. S artyčoky, chřestem a kopečkem kaviárového dipu. I vezme důchod, nákupní tašku a dobelhá se do místního superhyperultramarketu. Teda normálně by zašel nejprve k řezníkovi, ale pokud má stejnou smůlu jako já, že se na desetitisícovém sídlišti, v celé městské čtvrti, nevyskytuje ani jeden, podrandí tam, kam už jsem napsal. Při prvém pohledu do pultu s masem zjistí, že je tam jehněčích kotlet jako uranu v pískovci. No dobře, brblá, změníme jídelníček. Takový řízek, dozlatova osmažený, též není k zahození. No jo, jenže v balení je jich tři a více. Očičkama šmejdí, už by se smířil i s mletou na karbanátky, jenže co proboha bude dělat s minimálně půl kilem? No nic, budu žít zdravě a stravovat se racionálně, zvedá si v myšlenkách sebevědomí. I zamíří k pultu s mraženými surovinami. Dám si rybu. A sakra, nedám, přece ji nebudu žrát třikrát za sebou. Smuten děda zamíří k pultu s konzervami, koupí „Vepřové ve vlastní šťávě“ a vedle přibere šišku knedlíku, o kterém předem ví, že ho víc než dvě třetiny vyhodí. I když ho dá do ledničky, pozítří bude plesnivej. Dojda domů, jme se kuchtit. Otevře konzervu a zjistí, že místo proklamované vepřové obsahuje cosi mezi paštikou a lančmítem. Kolem je rosol, představující šťávu. Ale ten nevábný rosol je vlastně to nejlepší. Když se celá ta věc ohřeje, změní se v celkem poživatelnou kapalinu, kterou se dají omastit ta tři kolečka knedlíku, která mu k zasycení stačí. Zbytek dostane jeho parťák pes a jsou po obědě. Pes si pochutnal. Snad.
Možná jsem trochu nadsadil, ale opravdu jen trochu. Vařit umím a myslím, že dobře. Jen je najednou problém uvařit pro jednoho. Stejný problém je nakoupit. Vezměte tak jednoduché jídlo, jako je rajská omáčka s vařeným hovězím a rýží. Potřebujeme pěkný kousek žebra na vývar, tak tři hodiny táhnout, k vlastnímu jídlu pak třeba květovou špičku. No, šlo by i hrudí. Samozřejmě byste to vařili spolu, ale maso k jídlu vyjmuli, jakmile by bylo měkké. Srandičky, že jó? Nakonec máte dva kousky žebra, které uvaříte do měkka. Vývar nic moc, tak šup tam kostku masoxu. Jen s omáčkou se můžete polaskat. Drobně nasekat cibulku, osmahnout na másle do pískové barvy, přidat mouku a vymíchat zlatavou jíšku. A teď honem na to protlak, pohonit na dně hrnce, nesmíte to připálit a šup, zalít STUDENÝM vývarem. Jinak tam budete mít žmolky. Teď přidejte koření dle své chuti, ale skořice a hřebíček jsou složky povinné. Někdo přidá ocet, jiný cukr, jak komu libo. No a celou tu věc teď musíte nechat alespoň dvacet minut bublat a míchat a míchat. Pokud majdu připálíte, vylijte ji do h.., však víte kam a dejte si zbylé hovězí se strouhaným křenem. Recept na nelepivou a chutnou rejži třeba zase příště.
Tak, to by bylo. Jen mi nejde na rozum, proč se v prodejnách potravin prodávající věci zcela nepoživatelné. Kaučukové rohlíky a housky, knedlíky houskové z vaty a knedlíky bramborové ze zcela záhadné poloplastické hmoty. Proč je v konzervě, deklarované jako vepřové maso ve vlastní šťávě podivná, paštice podobná věc? A hotová chlazená jídla? Na obalu stojí „Hovězí guláš s houskovým knedlíkem“ a ve vaničkách je místo guláše cosi na způsob leča prohnaného mixérem a ve vaničce s houskovým knedlíkem je knedlík. Ten vatový. Proč se u nás stále tak neskutečně na žrádle (ale i jinde) krade a šidí? Hergot sakra, tak ať si výrobce přisadí u rohlíku kačku, u chlazeného jídla třeba i tu pětku, ať nežeru. Ale ať je to k žrádlu, vlastně k pochutnání. Vždyť to není žádná láce. Chlazené jídlo stoji začasté přes padesát kaček a za šedesát máte běžně v lidové restauraci polední menu. A kdyby mi pingl přinesl něco takového, měl by to nejspíš na hlavě. Ale dost, už jsem se rozvášnil až běda, ještě bych mohl začít nadávat třeba na politiku. Už brzdím a končím. Moje závěrečná otázka je tentokrát směřována jen na pamětníky, zato bude dvojná.
Pamatujete na chuť křupavoučkých housek a rohlíků, sypaných hrubou solí, mákem a kmínem? Co jeden cestou domů minimálně dvě sežral?
Michal Slavíček
Rychlost světla překonána!!!
Je to jen pár týdnů, co podobnými titulky hýřil světový, ba i tuzemský tisk. Posléze bublina splaskla, neutrina se šířila jen „obyčejnou“ mezní rychlostí světla. Něco se v CERNu prostě potento a měření byla chybná. To se stává. Udivuje mne jen jedna věc. Proč se takovéto jevy zkoumají za tak obrovské peníze a tak neskutečně složitě.
Michal Slavíček
Chci krále!
Tedy aby bylo jasno, chci v čele státu krále, osvíceného monarchu se skoro absolutní mocí.V posledních demokratických volbách v Česku nechť je volena 11ti členná rada moudrých. Ta posléze vybere kandidáta na osvíceného panovníka a v přítmí se ujistí, že je tento dostatečně osvícen předem odborně stanovaným počtem vysavačů, pardon, luxů. Pokud tomu tak bude, proklamuje jej česko-moravsko-slezským panovníkem. Pokud ne, vyhledá druhého.
Michal Slavíček
Rasistická kuchyně.
Vždycky jsem si o sobě myslel, že rasismus je mi bytostně cizí. Že mi nic není vzdálenějšího, než rasistické praktiky. Jak jsem mohl přehlédnout břevno v oku svém?Oči mi otevřeli až Rakušané a dali mi to sežrat teplé, jak jsem si zasloužil. Proboha, jak jsem mohl být tak zaslepený?
Michal Slavíček
Blbá nálada aneb všechno je na pět písmen?
Svět je na nic, počasí taky. Všude se krade. VIP jsou gauneři. Proč jsme cinkali klíči, či nedej bože se angažovali víc? Všechno je na h....o, akorát včely na med. A ten je taky na h...o! Prostě jak praví lidová tvořivost: „Až se ti život stane peklem, skoč do hajzlu a přikrej se deklem!“
Michal Slavíček
Asociální dědek.
Tak to jsem prosím já. A že jak jsem na to přišel? Tož to máte prosím tak. Tuhle jsem se zamyslel nad slovem sociální, nad jeho významem a tak. A že i k stáru se rád poučím, vyhledal jsem si pro jistotu i význam tohoto slova na interfernetu, viz http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/socialni . To mne rozrušilo.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí
Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...
V Litvínově vnikl násilně do budovy gymnázia muž, policie podezřelého zadržela
Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...
Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři
Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...
Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí
Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...
Prodej byty 3+1, 63 m2 - Hejnice
Sídliště, Hejnice, okres Liberec
3 190 000 Kč
- Počet článků 132
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 962x