Nem tudom!

Tak to je pravda, tímto strašlivým ugrofinským jazykem jsem nikdy nevládl a ani vládnout nechci. Mám horší problém. Jaksi přestávám rozumět češtině. Jazyku, který jsem nasával ( a správně bych dle dobového školského poučení o češtině měl napsat nassával) s mateřským mlíkem a šeštin jedné z pábiček mne celkem neovlivnil. Tedy krom krásných rčení, ale to si nechán na jindy.

Jistě, stárnu a důsledkem toho i hloupnu. Protože, jak je všeobecně známo, mozkové buňky se neobnovují. Jen co se narodíme, od tohoto okamžiku již blbneme. Respektive redukuje se  jejich počet. Umírají. Furt jenom umírají. Ještě že jich v okamžiku zrození máme něco přes šest miliard. Co s tím neustále ubývajícím počtem provedeme, to značně závisí na nás. Ale abych tu dlouze neblbnul s neurofyziologií, vraťme se zpět. Teda k tý češtině. Budu se opakovat, ale nesnáším dost dobře lživé novotvary. Prostě mi nedělají dobře na žaludek, občas se mi chce i blejt.
Řekněte sami: ODCIZIT se mi může osoba blízká. Nikoliv peněženka, tu mi mohou pouze ukrást. Jak se VYBYDLÍ byt či dům? V řadě měst dodnes existují obytné domy (i nájemní), pocházející ze středověku. A slouží ke spokojenosti jejich obyvatel, nejsou „vybydlené“. Takže jak mohou být vlastně „vybydlené“ po pár letech novostavby? To už nám vypadlo ze starého slovníku slovo zničené? Tedy přesněji uživatelem zničené?
A máme tu nový hit: ODKLONIT. A zase slovu nerozumím. Za mých mladých let se odkláněla třeba doprava z místa A do B, ať už z jakýchkoli příčin. Teď najednou pan C odkloní milióny ve prospěch pana D, někoho jiného, či sebe samého (zpravidla). No a jsem v loji. Znám výrazy ukrást, zpronevěřit, defraudovat (což je vlastně totéž, ale zní to učeně).
Vlastně čekám, kdy vznikne novotvar pro znásilnění. Co třeba POLOŽENÍ?
Vážení čtenáři, kteří jste dočetli až sem, Vám nevadí, co je nám stále podstrkováno?
Nebo nevnímáte pozorně? Už zase čteme mezi řádky, pokud chceme mít alespoň odlesk reality. Pokud Vietnamci povedou cosi fuj, píše se o Vietnamcích. Pokud provede cosi fuj  Čech, pak, není-li přímo jmenován, jsou v článku uvedeny alespoň jeho iniciály. Ovšem u jisté skupiny obyvatelstva se jedná o mladíky. Pokud provede cosi fuj někdo jiný, jde o cizince.
A národ mlčí, a když ne, říká místo Cikán Róm. Ačkoliv jde jen o odštěpek kmene. Olašský.
Je zajímavé, že v jiných státech i EU nevadí Gypsies, Zigeuner, Twinkies etc. Národ neřekne Ukrajinec, Srb, Albánec atd. Ne, národ preferuje cizince. Tedy zřejmě. Protože zatím se neozval a tuto idiotskou cenzuru  „papá“. Jak dlouho si ještě budeme lhát, jak dlouho budeme tolerovat vybydlování, odcizování a odklánění?

Také vám to přijde podivné?

Autor: Michal Slavíček | úterý 29.5.2012 8:02 | karma článku: 22,51 | přečteno: 1220x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09

Michal Slavíček

Objev století

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02

Michal Slavíček

PUSY držet!

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03