Fenomén zvaný WL.

Tak máme dva nové nesmiřitelné tábory. A to kvůlivá serveru WikiLeaks, co mu říkám kvílívíks, dále jen Q. Aniž bych se ho chtěl dotknout, ale líp se mi to pamatuje a pravopis si můžu zvolit sám.

Nicméně k věci. Napsáno a řečeno toho bylo už hodně, aby si jeden udělal obrázek. A ten je celkem jasný. Q má příznivce a odpůrce, tepající se navzájem do krve. Jen mi nějak chybí střed, ona pověstná „zlatá střední cesta“. Chladný rozbor. Vono je to asi těžký, když bouřej vášně a hormóny. Já to taky nesvedu, ale zkusím selský rozum, nebo to, co místo něj mám.
Krást se nemá a ten, kdo jakkoli použije věc, o které ví, že je kradená, sám se stává podílníkem zlodějny. Pozor, něco zcela jiného je upozornění či zveřejnění zlodějny, o které se dovím.
Asi se shodneme v tom, že život má jistá pravidla, která je nutno dodržovat, abychom spolu vůbec mohli žít. Totální anarchie mezi ně určitě nepatří. O sousedce si můžu myslet, že je vopice škaredá, ale povídat jí to nebudu. Pokud to důvěrně sdělím kamarádovi, tak nepředpokládám, že poběží této sdělit: „Slavíček říkal, že jste vopice škaredá“. A kdyby to kamarád udělal, nebo to svěřil další osobě, vnímal bych to jako podtrh a bylo by po kamarádčoftu. Pokud bych byl diplomat a sděloval to své vládě diplomatickou poštou, asi bych to řekl jinak. Třeba: „dle mého názoru je paní X.Y. méně pohledná, její vizáž evokuje vzhled primáta.“ Zní to jinak, význam je stejný. Pokud by někdo ovšem tuto poštu ukradl a druhý zveřejnil, jednoznačně by porušil listovní tajemství a vedlo by to k těžko napravitelné škodě. Prostě jisté věci se nedělaj, natož aby byly oslavovány. Ale abych zůstal u té sousedky. Vona si třeba zase myslí, že sem zapšklej protivnej dědek, ale taky mi to nepovídá. To nám umožňuje dát si slušné pozdravení, v případě potřeby si navzájem vypomoci drobnou službičkou či zápůjčkou a být navzájem v dobré vůli.
Pokud by ovšem třetí osoba zveřejnila naše myšlenky, které máme jeden o druhém, v dobré vůli bychom být přestali. Ba, co víc, byli bychom vepři, pardon, ve při.
Nějak mi to připomíná Zvonokosy, kde Q hraje roli Eulalie Čubíkové.

Tak co, jste pro Q nebo proti? Nebo je Vám egál?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Slavíček | sobota 18.12.2010 14:20 | karma článku: 6,92 | přečteno: 700x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09

Michal Slavíček

Objev století

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02

Michal Slavíček

PUSY držet!

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03