Demagogie pana prezidenta

Pan prezident Zeman se včera pustil do společnosti NWR. Mimo jiné zpochybnil vyplacení dividend ve výši 6 miliard korun. Prý měly zůstat ve společnosti. Kdy už se konečně přestane tento stát starat o věci, do kterých mu nic není? 

Ta společnost je v soukromých rukách, tudíž někomu patří a stát to není. Jestliže tato společnost mohla vyplatit dividendy, tak jenom proto, že vytvořila zisk. Dividendy se vyplácí ze zisku po zdanění. To znamená, že nejdříve musela společnost vytvořit zisk, ten následně zdanit a teprve po té si mohli akcionáři vyplatit své dividendy. A ty znovu zdanili. Co tedy pan prezident ve své řeči zapomněl říci, tak to bylo poděkování akcionářům společnosti, že zhruba tu samou částku jakou si vyplatili, tak tu poslali státu na daních. Oni si pouze vyplatili své peníze, které nejdříve dvakrát zdanili. Ta společnost patří akcionářům a oni si mohou rozhodnout, co s vydělanými penězi udělají. A pan prezident jim do toho nemá co kecat. To jsou jejich peníze, ne státu.  Stát má pouze dohlížet na dodržování zákonů a má se snažit o to, aby společnosti platily daně v tomto státě. Bohužel ani jedno se mu nedaří.

Dalším faktem, na který pan prezident zapomněl, je to, že ze všech výplat, které dostaly zaměstnanci dolu, byly odvedeny daně. A to včetně sociálního pojištění.  Takže mám pocit, že důl státu odvedl dostatek peněz na to, aby si stát s bývalými zaměstnanci dolu poradil sám. Bohužel stát ty peníze prožral, vyházel oknem a nechal rozkrást. Ten, kdo se tady chová špatně, je stát a ne majitelé společnosti NWR. Podle dalšího zákona se mají majitelé společností chovat jako správní hospodáři. To znamená negenerovat ztrátu. Jestliže se pro společnost stalo toto podnikání ztrátové, tak je logické, že tuto činnost ukončí. Anebo si to mají táhnout do poslední chvíle, pak vyhlásit bankrot a dlužit zaměstnancům i státu? Tak je to přeci v našich končinách zvykem.

Další fakt, který jsem nepochopil, bylo sdělení, že by se útlum měl dotovat z jiné firmy, která vlastní byty. Jestli se k tomu rozhodnou majitelé společností , tak proč ne. Ale proč jim do toho kecá stát, potažmo prezident. Tomu tyto firmy nepatří a nic mu do nich není. Pan prezident zmínil, že firma, která privatizovala byty, nedodržela smlouvu se státem. Ale pak má přeci nastoupit stát a domáhat se práva. Ale ne chtít po majitelích firmy, aby rozhazovali svůj majetek.

Jediné v čem mě projev prezidenta utvrdil je fakt, že si tento stát neví rady sám se sebou a snaží se vinu hodit na jiné. Vymahatelnost práva je zde diskutabilní. Stát není schopen zajistit, aby společnosti své výdělky danily na jeho území. Peníze se vyvádí všude možně. Stát vybere málo a tak zase zvýší daně. Jaký to má efekt, více peněz se vyvede ven a zde se zase zdaní málo.

Analytici spočítali, že pan Bakala vydělal na firmách spojených s OKD 38 miliard korun. To znamená, že pan Bakala tady nějakým způsobem vygeneroval zisk, který se někde zdanil. Jestli jej zdanil v této republice, tak budiž pochválen. A jestli jej zdanil někde po světě, tak je potřeba se ptát našich politiků, proč toto dopustili. Jak to, že je možné, aby někdo vyvedl peníze, aniž by je zde zdanil. To není chyba pana Bakali, do kterého se teď všichni rádi trefují. To je chyba našich politiků, že to dopustí. Že zde máme zákony, které je jednoduché obejít. Že sám stát není schopen dohlédnout na dodržování zákonů. Že zde máme tak blbé daňové zákony, že to podnikatele vede k tomu, vyvádět finance mimo tuto republiku. Když se podívám na hospodaření tohoto státu, tak nevím, proč bychom mu měli daně platit. Ve státní správě si daňových poplatníků nikdo neváží a chová se k nim hrozně. Svojí neschopností se stát sám obírá o peníze a jediné co umí, je trefovat se do ostatních. Pan prezident to včera jasně ukázal. A jak bývá jeho zvykem, tak si pravdu otočil podle svého. Ať stát začne u sebe a může začít hned u toho nejvyššího vykladače zákonů podle svého. Odkud že to zavání ta ryba? Od hlavy?

Autor: Michael Sedláček | středa 25.9.2013 10:44 | karma článku: 36,38 | přečteno: 1763x
  • Další články autora

Michael Sedláček

Virotik I to už přehání

26.2.2015 v 14:33 | Karma: 27,52