Město prošpikované kontrasty. Athény.

Zpravodajství posledních dní plní informace o volbách, které se konají hned v několika evropských zemích i ve světě. Média detailně sledují volby řecké, kterým je přikládán velký význam. A právě časté záběry z prostoru před řeckým parlamentem v Athénách mi připomněly dny strávené v této metropoli. Vzpomínky jsou hodně rozporuplné, na jedné straně vidím krásu antických památek a neoklasicistních budov, na straně druhé špinavá předměstí plná přistěhovalců z chudých zemí. Do Athén se po delší době vracím během následujících dní a čekám, jaké změny město potkaly. Jaké jsou vaše zážitky?

     V Athénách jsem strávila 10 dní. Bylo to v listopadu 2009, ale stále si pamatuji vše, co se během těch pár dní událo a ráda bych se o ty nejsilnější zážitky podělila. Bydlela jsem ve čtvrti Platía Ameriki u svého kamaráda, taktéž přistěhovalce. Někdo by si tuto čtvrť k ubytování na dovolené nevybral, já jsem byla naopak ráda, že poznám i tu nepříliš žádanou tvář Athén. Bavilo mě pozorovat a poznat osudy lidí, kteří přijeli do Evropy hledat lepší život. Těch je v Athénách spousta – přijeli z Keni, Nigérie, Bangladéše, Ghany, Pákistánu, Etiopie a spousty dalších zemí. Zpočátku mě to dost překvapovalo, ale člověk si na takovou specifickou atmosféru časem zvykne.

     Stejně tak jako na ještě specifičtější systém MHD. Pražský dopravní systém mě asi dost rozmazlil a zpohodlněla jsem, protože v Athénách jsem často pátrala po zastávce, jež by mě navedla na zpáteční směr a často jsem nedokázala logicky usoudit, kde se nachází zastávka stejného čísla autobusu, když není přímo na protější straně silnice. Místní Řekové mi anglicky moc nerozuměli a řečtí policisté poradit nedokázali.

     Co rozhodně po úvodních, rozpačitých vjemech turistovi vezme dech je návštěva těch překrásných míst. Věřte mi, že jich je v řecké metropoli nespočet, každé z nich vás přenese do daleké historie. Největším lákadlem je pochopitelně Akropolis, která bývala politickým, kulturním i náboženským centrem starověkého Řecka. Mně výšlap na skalnatou homoli s Partheónem připadal jako útěk do minulosti a před všudypřítomným hlukem města. Vyhlídku z tohoto vrcholku byste si neměli nechat ujít, nekonečně rozlehlý koláč rozmanitých staveb budete mít jako na dlani.

     Na jižním svahu Akropole se nachází Dionýsovo divadlo, kde se prý zrodily divadelní žánry a také se zde konaly gladiátorské hry. Ostatně všechna ostatní, turisty vyhledávaná, místa jsou spjata s dobou antickou - Athénská agora, Hadriánův oblouk, Chrám Olympeion či Poseidonův chrám. Obrázek o historii celého Řecka dotvoří návštěva obrovského Archeologického muzea, na jehož návštěvu si vyčleňte alespoň dva dny. O tom si ale povíme až příště :)

     Stejně tak jako o stadionu vybudovaném za účelem konání Olympijských her v roce 2004, budově Parlamentu, přístavu Pireus nebo poklidné čtvrti Glyfada.

Autor: Michaela Žítková | neděle 6.5.2012 14:08 | karma článku: 10,37 | přečteno: 909x