Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mezigenerační cestování: S rodiči do Indie

Po několikaleté známosti jsem konečně přesvědčila svého bengálského přítele D., aby mi ukázal Indii. Že to bude cesta skutečně nezapomenutelná, začalo být jasné zhruba ve chvíli, kdy se ji s námi rozhodli absolvovat i moji rodiče.

Dneska vyrážíme.

V době, kdy čtete tento článek, sedíme buďto v letadle z Prahy do Dauhá, nebo v tom z Dauhá do Nového Dillí. Co přesně děláme, nevím, ale u okýnka sedí zcela jistě táta. Neptejte se mě proč.

Popravdě netuším, jak naši na ten nápad, že se ke mně přidají, přišli. Co si vzpomínám, odjakživa jezdili do hotelových rezortů s cestovními kancelářemi tak, jak bylo v jejich generaci běžné. V devadesátkách autobusem s polopenzí, později letecky s all inclusive. Většinou na týden – šest dní na pláži, přibližně v půlce pobytu pak obligátní výlet s delegátem za památkami. Celá rodina se tehdy vešla do jednoho většího loďáku: plavky, slamák, dvoje květované šaty a pyžamo. Velké osušky od Vietnamců s křiklavě barevnými potisky a instantní polívky v prášku – kdyby bylo nejhůř. Táta si navíc brával ještě lahev Becherovky, máma dvě tři harlekýnky k bazénu.

Později, když se jim plážové dovolené omrzely, objevili kouzlo horské turistiky. Posledních asi tak deset let mi pravidelně posílali fotky, na nichž je většinou vidět spokojený táta, pokořující ten či onen kopec, a zplavená máma se svačinou na zádech. Trekingové hole, jež jsem jim darovala k jedněm Vánocům, oddělali dle mých informací hned na prvním výletu.

Éře pohorek už ale asi taky odzvonilo. Loni se totiž vydali s přáteli do Izraele, odkud se jim nějak povedlo zabloudit až do Jordánska. Jako suvenýr mi tehdy přivezli můj první krém proti vráskám (# dikymami) – prý je se solí z Mrtvého moře a já si tu blížící se třicítku nemám tak brát.

No a teď ta Indie.

Pořád mám před očima ty jejich vyděšené výrazy poté, co před pár lety zhlédli na ČT jakýsi dokument o Váranasí, Ganze a hinduistických pohřebních rituálech. Zhrozeně se mě pak vyptávali, zda D. taky takhle sedává v „tom oranžovým prostěradle“ na břehu řeky a dělá „divný věci“, když v Indii navštěvuje rodinu...

... A pak někdy o Vánocích zčistajasna přišli s tím, že jestli tam letos letíme my dva, tak že oni u too ani za nic nesmí chybět. Panejo.

Dlouho jsem nevěřila, že to myslí vážně. Utahovala jsem si z nich, snažila se je odradit, zkoušela jejich odhodlání. Pravidelně jsem jim posílala Youtube videa splašených slonů a nosorožců běhajících po indických dálnicích. Vyprávěla jsem jim historky o leopardech, co unáší děti přímo z mumbajských předměstí. Varovala jsem je, že s D. letíme uprostřed monzunů a že jim tam budou pod postelí plavat ryby.

Nevšímali si mě. Nechali se naočkovat, pořídili si obrovské netopýří pláštěnky a začali se učit anglicky.

Při plánování cesty jsem pak dlouho testovala jejich hranice. Po dvou měsících jsem došla k překvapivému zjištění, že zjevně nemají žádné: dovolili mi naplánovat jim lekce bollywoodského tance i návštěvu dvou slumů a odsouhlasili mi pravidelné vstávání na šestou. Téměř každodenní – až na den, kdy jdeme na Taj Mahal, to totiž musí vstát už ve čtyři. Dokonce i slíbili, že se mnou ve Váranasí budou chodit každé ráno na jógu zdravit slunce mezi pohřebními gháty. Nakonec to tedy budou oni, kdo bude na břehu Gangy dělat divné věci, nikoliv D., jenž ve Váranasí nikdy nebyl a ani se do něj nechystá.

Ve zkratce – jsem na ně pyšná. Ještě pyšnější bych teda byla, kdyby si kufry nenaplnili několika kily českého křišťálového skla, jež na konci cesty chtějí darovat přítelovým rodičům a s nímž se teď jak se svátostí budeme kodrcat celou Indií od severu k jihu, ale tak... Co by člověk pro dobré rodinné vztahy neudělal.

(Sklu dávám let, maximálně dva...)

Autor: Michaela Štěchová | sobota 4.8.2018 21:18 | karma článku: 25,35 | přečteno: 1005x
  • Další články autora

Michaela Štěchová

Emigrantský jazykový koutek aneb Čeština v rozkladu

Už jste někdy přemýšleli o tom, co by s vaší mateřštinou udělalo několik let v zahraničí? ... Že nic? Že se rodný jazyk zapomenout nedá? Haha... No tak se podívejte na mě a představte si:

1.10.2020 v 17:51 | Karma: 27,43 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Ostatní

Michaela Štěchová

Káhirské Odpadkové město aneb Výlet do slumu?

Víte, co je na Egyptě zajímavější než pyramidy? Odpadkové město - křesťanský slum v Káhiře, kde se žije z odpadu. Chápu, že je to trochu divná fascinace, ale nemohu si pomoct: o takových místech by se prostě mělo více psát.

28.9.2020 v 18:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 824x | Diskuse| Cestování

Michaela Štěchová

O sexu od plenek

Máte doma dítě v předškolním věku? ... A už jste se s ním bavili o sexu? Tenhle článek je takovou menší vzpomínkou na to, jak jsem pohlavní styk prvně vysvětlovala tříletým dětem já. Nuže, představte si...

24.9.2020 v 19:05 | Karma: 25,19 | Přečteno: 1320x | Diskuse| Ostatní

Michaela Štěchová

Jak mi v Káhiře zatkli přítele

Nakladatel nedávno zveřejnil zmínku o tom, jak mi v Káhiře během rešerší zatkli bývalého přítele. Jelikož už jsem tu historku od té doby několikrát opakovala, napadlo mě sem hodit starý zápis, který tu událost podrobně líčí. Nuže...

22.9.2020 v 21:05 | Karma: 20,07 | Přečteno: 857x | Diskuse| Poezie a próza

Michaela Štěchová

Jak se Indie stala rájem pro LGBT komunitu a naši ulici terorizovali uprchlíci

Dneska krátce o tom, proč je občas lepší nevěřit „vlastním očím“ a přiznat si, že se na svět díváme přes poněkud zamlžené brýle. Všem těm, kteří si jsou neochvějně jistí svými nedotknutelnými pravdami.

30.10.2018 v 16:00 | Karma: 28,53 | Přečteno: 3390x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1381x
Michaela Štěchová se po studiu bohemistiky na FF UK v Praze přestěhovala do Německa, kde v současnosti pracuje s předškolními dětmi. V květnu 2017 jí vyšla prozaická prvotina pod názvem Anna zachraňuje svět, v září 2020 román Růže z Jericha (bit.ly/ruzezjericha). Hodně píše, málo mluví, miluje padesátkové retro sukně a výrazné rtěnky. Má fóbii ze šneků a kurzů tvůrčího psaní. Při vaření nepoužívá recepty, ráno tančí ve sprše a vždycky všechno přežene. Kafe pije každý den jinak, ale psa venčí pořád na stejné trase. Už roky se marně snaží přestat o sobě mluvit ve třetí osobě.

Seznam rubrik