Zabili ho teroristé... Byl diplomat. V Česku vzácnost

Připadal jsem si jako konev. Pot ze mě prýštící zkrápěl kamennou podlahu hanojského hotelu. Právě v takové situaci jsem potkal Iva Žďárka - českého diplomata, který v sobotu večer zemřel při útoku teroristů na hotel Marriot v pákistánském Islamabádu (o atentátu zde).

Ivo Zdarek. Ceský diplomat, který zahynul pri útoku teroristu.FOTO - MZV

Byla horká březnová noc, právě jsem s výpravou premiéra Mirka Topolánka dorazil do Vietnamu a pokoušel se zprovoznit počítač, který – snad vyděšen vlhkostí – trucoval... 

Vtom se nade mnou sklonil dlouhý muž a musel jsem se věru zaklonit, abych mu pohlédl do obličeje.

Byl samozřejmě suchý, navíc elegantně oblečený i dobře naladěný, což bylo po dlouhých hodinách strávených s českou delegací velmi osvěžující zjištění.

Jeho jméno bylo Ivo Žďárek, český velvyslanec ve Vietnamu.

Hovořili jsme spolu několikrát. O tlacích, které na český konzulát v Hanoji vyvíjejí agentury snažící se vyexpedovat co nejvíce vietnamských venkovanů do Česka.

O tom, kdo šíří drby o českých diplomatech v Hanoji.

A proč nepovažuje za možné, aby tito brali za vyřízená víza úplatky. Ohlásil mě proto u konzulky, která se za jeho úřad bila jako lvice.

Ivo Žďárek reagoval klidně a tiše i na otázky, které mu nemohly být příjemné. Uměl se ozvat, pokud zpráva o jeho činnosti nebyla přesná. Učinil tak slušně, bez urážek a moralistních výlevů.

Velvyslancem nejen byl, ale rovněž se tak choval.

V letadle do Saigonu jsem se ho zpola konverzačně ptal, kam se chystá po Vietnamu. „Do Pákistánu,“ zaradovaly se jeho oči nahlas. Poprvé. Konečně došlo na téma, které jej těšilo. ¨

Později jsem se dozvěděl, že si post v Islámábádu vybral sám.

Vlastně jsem ho neznal, ale měl jsem dojem, že se odpovědnosti ani rizika nebojí.

V moři českých diplomatů, kteří se schovávají za podřízené, mluvčí, ba nefungující telefony, navíc působil jako opravdový diplomat.

Který navíc občas i něco řekl.

 

 

Pavel Novotný, redaktor MF DNES

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Redakční blog MF DNES | pondělí 22.9.2008 22:10 | karma článku: 28,95 | přečteno: 4075x