Hvězdná chvíle a zvracení (o muži, který řídí volbu prezidenta)

Volba prezidenta je "hvězdnou chvílí" nepříliš známého poslance ČSSD Miloslava Vlčka, který se stal šéfem Sněmovny. Jaký tento muž vlastně je?

Občas se mu kolegové v poslaneckých lavicích smějí, když k řečnickému pultíku vyvolává se svou typickou hanáckou výslovností ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Když zahajuje schůzi nějakým svým oblíbeným citátem, ale zkomolí jméno francouzského klasika. Nebo když při obědě u stolu s americkým prezidentem Georgem Bushem místo neformální konverzace mlčí, neboť neumí anglicky.

Neznámý poslanec ČSSD Miloslav Vlček se v srpnu 2006 po patovém výsledku voleb stal dočasným šéfem Poslanecké sněmovny. Zůstal trvalým a teď prožívá hvězdné chvíle: v honosných prostorách Pražského hradu řídí zasedání 281 lidí. To je docela kariéra - kdysi ještě jako traktorista v JZD Družba Ludmírov žádal o členství v KSČ, dnes řídí volbu prezidenta.
Také je značně nervózní. Což dokázal vysvětlením, jakou úlohu dnes bude mít šéf Senátu Přemysl Sobotka. „Schůzi bude řídit, kdyby se mi udělalo zle a chtělo se mi ze všeho zvracet.“

 

Václav Dolejší

reportér MF DNES

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Redakční blog MF DNES | sobota 9.2.2008 11:17 | karma článku: 22,83 | přečteno: 2307x