Bílé pláště jsou mi v patách. Snad nebudu sláb a nemocen

Zdravotnická veřejnost v Brně chce moji hlavu. Masové scény jako z filmu Vrchní prchni se mi vyjevují před očima, když se snažím večer marně usnout, jen místo davu v černém mě pronásleduje dav v bílém. Šéfredaktorovi do Prahy došla "žádost o odvolání Karla Škrabala - vedoucího brněnské redakce MF DNES". Hlavně aby se mi teď něco nestalo a já nemusel do Úrazové nemocnice v Brně.

Proč to vše? Ve vánočním vydání brněnské a jihomoravské přílohy MF DNES jsem napsal krátkou poznámku na téma Úrazové nemocnice v Brně. Ve stejném vydání novin byly zprávy o tom, že tehdejší šéf nemocnice po vyhrůžkách ze strachu odstoupil (více zde). A někdo jeho nástupci na několik dní (než se od 1. ledna vládou nad nemocnicí chopilo město), vypustil pneumatiky u auta. V rubrice "K věci" jsem to komentoval tak, že sporu o Úrazovku v Brně se chopila i lůza. Možno přečíst zde.

O složitém boji mezi lékaři z Úrazovky a ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem z ODS, který chtěl Úrazovou nemocnici zrušit a její hlavní část, traumacentrum, kde se operují lidé například po vážných autonehodách, přestěhovat do nemocnice v Brně-Bohunicích, se napsalo mnoho. Nemá cenu to rozepisovat, stačí použít vyhledávač třeba tady na idnesu. Za personál nemocnice se postavilo sociálnědemokratické vedení Brna, kraje, odbory a více méně asi i většina Brňanů, kteří jsou na nemocnici v centru města zvyklí a nechtějí o ni přijít.

Ani já jsem o tomto sporu nepsal poprvé. Teď jsem si ale dovolil napsat, že sporu se chopila lůza v bílých pláštích i bez nich. A při spojení bílé pláště a lůza se některým lékařům zatmělo před očima. Některým se zatmělo do šeda, jiným do bíla, dalším viděli vzteky rudě. Ano, zatmělo. Neviděli totiž, že jsem označením lůza myslel jen a jenom ty, kteří vyhrožují kvůli odbornému sporu lidem a vypouštějí jim pneumatiky. A já si dovolil připustit, že takoví lidé mohou být i v bílých pláštích.

Reakce byly a jsou emotivní. Od e-mailů, že jsem nespravedlivý a zaujatý až po telefonáty do redakce, které vyslovovaly hluboké opovržení mé osobě. Objevil se i nesouhlasný otevřený dopis. (Můžete si ho přečíst zde).

Lidem, kteří mi napsali, jsem odepsal, že bych si nedovolil jakkoli se dotknout pracovníků Úrazové nemocnice. Poprosil jsem je, že pokud se tak stalo, ať přijmou moji omluvu. Na výtky, že jsme ve sporu zaujatí, jsem uvedl, že jsme v MF DNES vždy dávali vyrovnaný prostor oběma stranám sporu. Důkazem je výsledek: obě strany nás obviňují z nadržování té druhé. Autora otevřeného dopisu jsem poprosil, ať moji odpověď  zprostředkuje lidem, kteří se připojili k jeho otevřenému dopisu. Mezi tím se však tento otevřený dopis oběhl nejspíše všechny počítače ve všech brněnských ordinacích, takže na mě vyskakují elektronické plivance z různých stran.

Takže ještě jednou: Lůza jsou ti, kdo vyhrožují a vypouštějí pneumatiky. A je jedno, zda jsou v riflích nebo ve skafandru.

 

Karel Škrabal, vedoucí brněnské redakce MF DNES

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Redakční blog MF DNES | sobota 3.1.2009 10:00 | karma článku: 21,54 | přečteno: 3085x