Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nechápu, proč katolíci tolik nenávidí pravoslavné křesťany, když se dokázali usmířit s evangelíky i židy. Podle činů v Srbsku či na Ukrajině je vztah katolíků k pravoslavným  horší než k muslimům.

Zřejmě proto, že katolíci se historicky hlásí k západu a pravoslavní patří k východním slovanským národům. Západ vždy toužil dobýt a podmanit si Rusko (Napoleon, Hitler a nyní NATO v čele s USA).

1 5
možnosti

Ona ta tradice sepjetí církve a státu je mnohem starší. Již za Byzance se pěstoval cézaropapismus, kde císař byl nadřazen církvi, tedy i patriarchům. Císař rozhodoval o tom, kdo se stane patriarchou, císař organizoval koncily a synody. Když byla ještě Byzanc mocensky na výši a ovládala i Řím, rozhodovala i o římském patriarchovi. Po úpadku byzantské moci se Západ vydal vlastní cestou. Papežové zpočátku obratně lavírovali mezi Byzancí a sílící Franskou říší, a když se ukázalo, že již Byzanc není schopna poskytovat ochranu před Langobardy, přijali ochranu od Franků. Nakonec papež korunoval franského krále Karla císařem Západu, čímž bylo dostatečně dáno najevo, že Západ už Východu nepodléhá. Tento způsob obnovy císařství ovšem církvi dal určitou nezávislost, které později využila. Ačkoli se i západní císařové a králové pokoušeli církev ovládat, nakonec prohráli a po určitou dobu se naopak papežové stali nadřazenými císařům a králům. Značná moc katolické církve ovšem vyvolala odpor, proběhla reformace a vznik protestanstkých církví, západní státy se postupně sekularizovaly, což vlastně znamenalo, že se zbavily vlivu církve. Na Východě tento vývoj neproběhl. Se slábnutím vlivu Byzantské říše také slábla moc konstantinopolského patriarchy, čímž se nakonec jednotlivé národní pravoslavné církve prakticky osamostatnily (proces byl dokončen po dobytí Konstantinopole Turky) a pravoslavní nemají žádnou ústřední autoritu, jako mají katolíci papeže. Pravoslavná církev nemá nadnárodní charakter a jednotlivé národní (autokefální) církve jsou v mnoha zemích stále úzce provázány se státem. Tak je tomu i v Rusku.

2 0
možnosti
JN

Jako nepokřtěný bezvěrec stále nemohu přijít na to, proč mezi vámi katolíky a pravoslavnými je taková nenávist. Oboustranná.

2 0
možnosti
MM

Taky mi to nejde do hlavy.. Každopádně můj článek není motivován nenávistí vůči pravoslaví, ale nesouhlasem se spojováním křesťanství s imperiální politikou.

5 0
možnosti
LW

L11e51o 98W92o35l32f

30. 9. 2014 10:40

Dík za článek.

Karma R^

3 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 18,44
  • Průměrná čtenost 4296x
Baví mě jezdit na kole krajem (Kolínsko/Nymbursko - Podlipansko/Pošembeří), navštěvovat sousední vesnice, hřbitovy, objevovat stará boží muka zapomenutá vprostřed polí, seznamovat se s regionální historií. Nejzajímavější je sledovat, jak se ony "velké" dějiny z učebnic a knih projevily v historii malých "obyčejných" míst obývaných "obyčejnými" lidmi. Studuju obecní kroniky, hledám v archivech nebo v historických katastrálních mapách. A sem tam o tom něco napíšu.