Kdy se vrátí Rosický?

Téma jeho návratu a spekulace o ukončení kariéry opět poslední dobou rozvířily česká media. Pojďme tedy po stopách jeho posledního zdravotního problému a zkusme si zafilosofovat, co by se mohlo stát v případě ukončení jeho kariéry....

Tomáš Rosický se stále nemůže dostat ze svého zranění podkolenní šlachy. Nikdo neví, jak dlouho jeho rekonvalescence bude vlastně trvat a kdoví, jestli se vůbec ještě někdy objeví na zeleném pažitu. Svalová zranění patří k nejčastějším a nejméně čitelným zraněním vrcholových sportovců. Velmi obtížně se léčí, protože fyziognomie každého těla je ryze individuální a na léčbu jednotlivých zranění reaguje každý člověk minimálně různou délkou rekonvalescence. Proto jsou velmi ošidné prognózy, které po každém zranění vydávají ať už odborníci na slovo vzatí, nebo laici. Konkrétně na příkladu „malého Mozarta“ lze vidět, kolikrát se posouval jeho návrat na trávník. Nejprve to bylo několik týdnů, poté měsíců a nakonec před začátkem kempu našeho „A“ týmu před Euro 2008 byl nucen Tomáš oznámit na tiskové konferenci zprávu, která český fotbalový národ rozhodně nepotěšila – že podstoupí operaci. Přišlo se na to, že jeho zranění je ještě horší, než obyčejné svalové, protože se nachází na velmi speciálním místě – pod kolenem. A to se zase léčí jinak než stehenní, lýtkové či jiné svaly.

 

Rosický není žádný bolestínek, zároveň ale fyzická struktura jeho těla není stavěná na anglickou ligu, která se vyznačuje nejen rychlostí, ale i silou, důrazem, obrovskou atletičností. V tomto ohledu by mu určitě více seděla španělská Primera división, nebo italská Serie A. Co se týče fotbalovostí, tak na Premier League Rosický určitě stačí, což dokázal několika vstřelenými góly v dresu „Gunners“ na podzim loňského gólu. Svými výkony si dokonce řekl o pozici kapitána týmu a  Arsenal  avizoval, že na něm hodlá stavět v letošní sezoně po odchodu Hleba hru. Je ovšem zásadní otázka, odkdy. Času není nazbyt, Premier league i Champions league je v plném proudu, stejně jako ostatní fotbalové soutěže, a stejně tak se s úpěnlivou prosbou hlásí o návrat i český národní tým. Jeho kouč Petr Rada se to snaží sice nedávat nikterak ostentativně najevo, ale je jasně vidět, jak moc touží po tom, aby se mu „režisér“ hry při současné absenci tvořivých záložníků rychle vrátil. Již teď je jasné, že v následujícím kvalifikačním dvojzápase to nebude, ale troufám si tvrdit, že jeho jarní účast bude nezbytná. Ukázal to jasně první zápas kvalifikace v Severním Irsku. Jinak se začnou africké břehy povážlivě vzdalovat…..

 


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Menčík | pátek 19.9.2008 19:25 | karma článku: 8,58 | přečteno: 869x
  • Další články autora