Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozpravy o józe – 6.část

Další dvě mravně etické zásady (jamy) spolu dost souvisejí a jsou v dnešní době obzvláště aktuální. První z nich, astéja, by se dala přeložit jako nepřivlastňování, nekradení. Pokud se týká činů, je asi každému jasné, co se tím myslí. Neměli bychom brát druhým, a tím se myslí i společný, státní majetek, to, co nám nepatří. Ale tato zásada proniká mnohem hlouběji, pochopíme-li ji na úrovni slov a myšlenek. Opět se to netýká snad jen autorských práv třeba spisovatelů, skladatelů a podobně, ale i vzájemných vztahů mezi partnery a lidmi. Snažte se vždy být sami sebou, ne někým druhým. Nenapodobujte umělce, politiky, učitele či partnery slovy, gesty, ani jejich myšlením.  Postupně takovým přizpůsobováním ztratíte vlastní osobnost a názor, stanete se manipulovatelnými. Ale právě o to usilovaly všechny totalitní systémy, když chtěly mít své stoupence stejné. Mezi ně lze směle počítat nejen systémy politické, jako strany a vlády, ale také různé církve a náboženské sekty. Žádný správný duchovní učitel (guru) neučí žáky závislosti na něm, na nauce, ale naopak podporuje osobité vlastnosti jedince a jejich rozvíjení jeho vlastní, individuální, duchovní cestou. Proto není dobré se v partnerském vztahu přizpůsobovat tomu druhému nebo toho druhého se snažit přizpůsobit sobě. Po nějaké době se to vymstí. Ale zároveň je třeba si uvědomit, že každý vztah je vzájemný kompromis, navíc časem se vyvíjející, a tak si spolu citlivě vždy probírat to, v čem se přizpůsobíme , aby to neutlačovalo naši osobnost.

O této jamě se píše, že je-li v ní člověk upevněn, proudí k němu všechno bohatství (Jóga súrty, II. kapitola, 37)

S touto zásadou úzce souvisí nehromadění, nelpění na majetku, nepodržování (aparigraha). Zde se mluví především o skromnosti a uvědomění si toho, co člověk potřebuje nutně ke svému životu. Dnes jsme na jedné straně světa svědky neuvěřitelného hromadění věcí, statků, peněz – a na druhé části světa takové bídy lidí, že nemají ani to nejzákladnější, co potřebují k životu. A ti vlastníci se nechtějí s nimi rozdělit, vzdát se toho, co nahromadili. Říkají, že si na vše poctivě vydělali a ať si i ti druzí vydělají. Nechápou, co je to bratrství a lidskost. To mluvím jen o majetku, ale jsme svědky hromadění, domů, aut, šatů, knih a mnoha dalších věcí. Někdo něco sbírá a vydává za to všechny svoje peníze. Na takovéto účely jsou zde muzea, která hromadí pro druhé, aby se poučili.

Ale další hromadí slova, stále mluví, nedokáží mlčet a obtěžují a unavují druhé v novinách, rádiích a televizních stanicích – nebo pomocí SMS a telefonátů. Svědčí to o jejich prázdnotě, neschopnosti být sami se sebou. Dále hromadí vztahy, protože nedokáží vnímat toho druhého, pochopit ho a být s ním. Ale můžeme pokračovat dál k tzv. duchovnímu hromadění. Někteří musí přečíst všechny knihy, nacpat si do hlavy všechny vědomosti, aby je mohli vykládat druhým, navštěvovat všechny přednášky a semináře, všechny duchovní učitele a ezoterické festivaly. Nechápou, že vše najdou v sobě, ale oni na to nemají čas, protože stále někde jsou. Pak jim jejich cit, ne skutečná intuice, namlouvá, že všechny milují, stále vnímají Boha a jsou s ním ve spojení a získali poznání všeho. Plují po povrchu a nikdy se nedostanou do té tajemné hlubiny Bytí, protože se nezastaví, nemají čas. A nejraději ze všeho pak vyučují druhé, přivádějí je na tu správnou cestu nebo aspoň diskutují. Nepoznali, že v mlčení je Pravda.

K této jamě je psáno, že kdo je v ní zcela upevněn, získá porozumění o příčině svých zrození (Jóga sútry, II. kapitola, 39)

A nyní se dostáváme k asi nejvíce diskutované a vysvětlované zásadě. Brahmáčárja je nejčastěji překládaná jako pohlavní zdrženlivost nebo celibát. Takto řečeno, nedává člověku vlastně žádnou možnost jakéhokoli sexu a většina jogínů si to myslí. Také ji tak vysvětluje skoro každý učitel jógy. Vyjdeme-li však z překladu tohoto sanskrtského slova, vidíme, že se skládá ze dvou částí. Bráhma je filosofický termín užívaný pro neprojevené Bytí, z nějž vše povstalo a do nějž se vše vrací. Áčarja  je vědomí – jinak se též užívá jako titul pro toho, kdo smí učit duchovní nauky z pověření svého gurua. Takže celkově jde o vědomí brahma, spočívání ve vědomí brahma. Ten, kdo v něm spočívá, má čisté jednání, neposkvrněné karmickými sklony, chtěním. Takový člověk správně ovládá svou pohlavní energii která je přirozeně v každém a její projevování je přirozeně polaritní. Jsme přitahováni k druhému pólu, protože jejich spojení nám dává harmonii, zklidnění. Na tom není nic nepřirozeného, ale toto se projevuje v mnoha úrovních, nejen na té nepatrnější, sexuální, ale též citové, rozumové, umělecké i duchovní. Ne zbytečně je nejsilnější indickou – ale nejen indickou – naukou tantra, která pracuje s ovládnutím pohlavní energie. Není-li totiž ovládnuta a je jen zatlačena pryč, překonávána vůlí, přenese se do jiných úrovní našeho jemněhmotného těla a tam začne působit. Jste potom přinejmenším neklidní, když ne přímo vzteklí a agresivní. Je tedy třeba věnovat této energii správnou pozornost, u každého individuální dle její síly v něm a transformovat ji. Pohlavní síla má stejný základ s božskou ženskou energií v nás, kundaliní, která při přeměně obrátí svůj směr a proudí vzhůru páteří. Při tom se postupně projevují její dary, jako tvořivost, láska, poznání, intuice atd. Tato cesta je ale velmi náročná. Proto se píše k této jamě, že je-li v ní člověk upevněn, získá energii (Jóga sútry, II. kapitola, 38). Jinak, jak každý ví, ji nesprávným sexem ztrácí.

Jiří Mazánek

 

 

Jiří Mazánek – učitel jógy, tantry, hráč meditační a duchovní hudby  (viz www. jirimazanek.info)

 

Autor: Jiří Mazánek | středa 30.11.2011 22:09 | karma článku: 8,82 | přečteno: 688x
  • Další články autora

Jiří Mazánek

Píseň mého srdce - Duchovní život

Před rokem 1989 jsme o něm mnoho neslyšeli. Ale po uvolnění všech možností o něm každý mluví. O čem?

4.8.2016 v 16:47 | Karma: 10,20 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 28. část

Po vysvětlení mnoha teoretických i praktických znalostí o chrámu lidského těla je nyní všem jistě jasné, že praxe tantry spočívá především v probuzení energie kulakundaliní v 1. čakře,

12.7.2016 v 9:34 | Karma: 12,23 | Přečteno: 466x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 27. část

Nyní se naskýtá otázka, jak spolu souvisí tantra a jóga, protože jste při pozorném studiu Rozprav o tantře mohli zjistit mnoho styčných bodů.

1.6.2016 v 22:32 | Karma: 7,65 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 26. část

Již při vysvětlování njásy a muder jsme se mohli setkat s tím, že jsou součástí různých obřadů, rituálů.Těch je v tantře velmi mnoho, některé každodenní, jiné příležitostné.

2.5.2016 v 18:09 | Karma: 9,55 | Přečteno: 463x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 25. část

Při výkladu devíti bran lidského těla jsme se vlastně seznámili s tím, jak lze využít smyslů při tantrické praxi.

31.3.2016 v 10:07 | Karma: 9,10 | Přečteno: 276x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 631x
Hudebník zabývající se relaxační meditační a duchovní hudbou s využitím akustických nástroju zapadních i etnických. Publicista a recenzent v oblasti hudby a duchovních věd. Učitel jogy, tantry a dalších duchovních směrů.

Seznam rubrik