Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozpravy o józe - 15.část

Postupně probíráme všech osm částí aštanga jógy tak, jak jsou již po staletí předkládány v Jóga sútrách. Slovo sútra je výraz označující co nejstručnější a nejpřesnější vyjádření týkající se vysvětlovaného předmětu, obvykle bývá též ve verších, aby se mohlo pro lepší zapamatování zpívat. Tímto způsobem se uchovávalo poznání, když se ještě nezapisovalo a také se na něj lépe meditovalo, protože vibrace vložená do slov přecházela přímo na toho, kdo ji zpíval, či jí naslouchal. Proto je tak často zmiňován velký význam praxe svádhjáji čili recitace a naslouchání písem. Obvykle se také tato písma nevysvětlovala, žák se musel snažit pochopit jejich význam vnitřně, opakováním recitací nahlas nebo v mysli, individuálně nebo ve skupině. Přesto začaly časem vznikat téžkomentářek Jóga sútrám nazývané bhášja. Nejslavnější jsou od Vjásy a Vačaspatti Mišry, ale jsou i od dalších slavných mistrů. Obdobně tomu je i u jiných súter, zaměřených i na světské věci, jakými jsou třeba chov slonů, architektura atd. U nás na Západě je asi nejznámějšíKáma sútra, Rozprava o lásce či rozkoši, považovaná pouze za příručku sexuálních poloh, ale většinu čtenářů už vůbec nazajímající její hluboký duchovní význam. Stejně jako není třeba podle Káma sútry provádět všechny uvedené polohy, není třeba i podle Jóga súter provádět vše v nich zmíněné, když pochopíte jejich význam a vyberete si nebo vám určí guru to, co je pro vás nejvhodnější. I toto při pozorném čtení zjistíte, že je v nich uvedeno, a že jsou vám nabízeny jen různé možnosti.

Takže zatím jsme si přiblížili první tři stupně – jamu (mravně etické zásady), nijamu (doporučení) a ásanu (pozice, polohy těla). Tím se dostáváme ke čtvrtému stupni nazývanému pránájáma (ovládnutí prány). Ten navazuje právě na schopnost správného provedení a ovládnutí polohy těla. Je-li tomu totiž tak, přizpůsobuje se jí tehdy dech tím, že vzniká určitý poměr mezi nádechem, výdechem a zadržením dechu neboli ovládnutím prány, která je s dechem přijímána (volně Jóga sútry, II., kapitola, verš 49). Začneme-li toto provádět vědomě a systematicky, většinou v nějakém jógickém sedu, pak cvičíme podle určitých poměrů nádech (púraka), výdech (réčaka), zadržení po nádechu (kumbhaka) a po výdechu (šúnjaka). Tyto poměry ovlivňují průtok prány do konkrétních vnitřních orgánů, jejich pročišťování a léčení. Především však působí na mysl, naše vědomí a dokážou rozpouštět vyvstávání myšlenek – a to především při zádržích dechu. Tím dochází až k jeho zastavení. To se nazývá čtvrtý stav vědomí (turíja), který překračuje předmět vědomí, tedy naše ztotožňování se s ním. Tím se odstraní závoj (ávárana) zakrývající světlo a my jsme zbaveni iluze o tomto světě, nazíráme Pravdu.  Pochopitelně, že se tak dosahuje schopnost mysli k upevnění pozornosti (dhárana).

Znovu se vrátíme k poměrům nádechů. výdechů a zádrži dechu. Ty se cvičí v mnoha variantách, které mají různé účinky na tělo. Postupně se dech prodlužuje, zpomaluje, až se přirozeně zastavuje. Není možné však toto provádět s napětím a snahou dosáhnout co nejrychleji co nejdelší zádrže dechu, protože ta je nejdůležitější a nejvíce ovlivňuje zastavení myšlenek. Jsou dokonce takoví mistři zastavení dechu a s tím i tepu srdce, že to předvádějí jako fakírský kousek. Nechají se pohřbít, obvykle na 40 dnů, potom vykopat a za pomocí svého poučeného žáka opět probudit z jakéhosi hybernovaného stavu. Toto lze dokázat pouze díky ještě mnoha dalším cvičením, především kéčarí mudře. To je schopnost uzavřít si obrácením jazyka dovnitř spojnici mezi hrtanem a hltanem, kde se hromadí hleny. Tím nedojde k zadušení. Žák musí po vykopání tento jazyk vrátit zpět, očistit ho a zahřáním temene hlavy vrátit vědomí do fyzického těla. Teprve pak tře údy a tělo se prohřeje celé, vrátí se mu obvyklá teplota a jógín se vrátí k normálnímu životu.

Ovšem většinou se pod pránájámou rozumí dechová cvičení. Díky nim pročišťujeme jednotlivé kanálky (nádí), jimiž proudí životní energie (prána). V těle se tato energie rozděluje do pěti druhů, z nichž každý ovládá určité vnitřní procesy. Je-li problém s některou z těchto energií, vznikají nemoci nebo další problémy. Ze všech nejdůležitější  jsou dvě energie – prána a apána. Zde je zvolen stejný název pro celkovou životní sílu pránu. Ta stoupá vzhůru a apána klesá dolů. Speciálními cvičeními (mudrami) a zádržemi dechu obracíme tok obou energií směrem k sobě, aby se v oblasti třetí čakry (solar plexu) spojily a vznikl tak vnitřní oheň spalující nečistoty. Tím se získává zdraví a prodloužení života. Příčinou stárnutí a nemocí je totiž oheň klesající dolů a spalující postupně naše vnitřní orgány. Smyslem cvičení je zneutralizovat jeho působení.

Další důležitou součástí dechových cvičení je vzájemná harmonizace mužské a ženské energie v nás. To je smyslem cvičení lóma-vilóma, střídavého dechu (nádí šódhana), ale i mnoha dalších cvičení. Vlastně každá ásána se zaujímá proto, aby se zvýšil nebo omezil průtok jedné z těchto polaritních energií. Ostatně něco podobného, spojeného s dalšími cvičeními, se uskutečňuje při zaujímání různých sexuálních poloh v Káma sútře, které byly právě z těchto důvodů empiricky zjištěny, a ne pro zábavu. U dechových cvičení je tedy nejdůležitější mít přirozený dech, nedusit se prodlužováním nádechu, výdechu či zadržováním dechu. K tomu je třeba provádět čištění nosních dírek, aby se nedýchalo ústy. Dále se musíme naučit ovládat nádech, výdech a zádrže dechu a to vše opět bez napětí a úsilí. Pak se také cvičí rytmické dýchání, které oživuje mozek a tělo. Ze všeho nejdůležitější je však dýchat vědomě, nezabývat se ve své mysli jinými věcmi. Dopracovat se právě tohoto uvědomování si dechu dá nejvíce času a to je předpoklad pro skutečnou pránájámu.

                                                                                              Jiří Mazánek

Autor: Jiří Mazánek | středa 24.10.2012 16:54 | karma článku: 8,44 | přečteno: 694x
  • Další články autora

Jiří Mazánek

Píseň mého srdce - Duchovní život

Před rokem 1989 jsme o něm mnoho neslyšeli. Ale po uvolnění všech možností o něm každý mluví. O čem?

4.8.2016 v 16:47 | Karma: 10,20 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 28. část

Po vysvětlení mnoha teoretických i praktických znalostí o chrámu lidského těla je nyní všem jistě jasné, že praxe tantry spočívá především v probuzení energie kulakundaliní v 1. čakře,

12.7.2016 v 9:34 | Karma: 12,23 | Přečteno: 466x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 27. část

Nyní se naskýtá otázka, jak spolu souvisí tantra a jóga, protože jste při pozorném studiu Rozprav o tantře mohli zjistit mnoho styčných bodů.

1.6.2016 v 22:32 | Karma: 7,65 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 26. část

Již při vysvětlování njásy a muder jsme se mohli setkat s tím, že jsou součástí různých obřadů, rituálů.Těch je v tantře velmi mnoho, některé každodenní, jiné příležitostné.

2.5.2016 v 18:09 | Karma: 9,55 | Přečteno: 463x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 25. část

Při výkladu devíti bran lidského těla jsme se vlastně seznámili s tím, jak lze využít smyslů při tantrické praxi.

31.3.2016 v 10:07 | Karma: 9,10 | Přečteno: 276x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16,  aktualizováno 

Přímý přenos Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

V Litvínově vnikl násilně do budovy gymnázia muž, policie podezřelého zadržela

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  8:47

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Nebojíme se, tahák nepotřebujeme. Maturanti vyrazili na písemky z češtiny

3. května 2024  8:24

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Česko se v žebříčku svobody tisku propadlo o tři příčky, Slovensko ještě víc

3. května 2024  8:11

Česko si v žebříčku svobody tisku oproti loňsku pohoršilo o tři pozice, je sedmnácté. Pořadí vydává...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 631x
Hudebník zabývající se relaxační meditační a duchovní hudbou s využitím akustických nástroju zapadních i etnických. Publicista a recenzent v oblasti hudby a duchovních věd. Učitel jogy, tantry a dalších duchovních směrů.

Seznam rubrik