Zeman s Velebou mají jasno - ČT je třeba zlikvidovat!

Na "četku" dnes nadává každý, takže jakýkoli návrh na omezení nebo zrušení poplatků bude pochopitelně velmi populární. Nicméně si nějak nejsem jistý, že zánik televize zlepší úroveň české žurnalistiky. Nemám pocit, že by Nova s Primou nabízely ohledně zpravodajství lepší kvalitu. Kromě toho když některý politik začne mluvit o potřebě "vyváženosti" na obrazovce, nemám žádné iluze o jeho motivech.

Netvrdím, že na ČT není co kritizovat. Večerní zprávy sleduju jen výjimečně, ale připomínají mi spíš cvičení "na značky nastoupit", kdy hlasatel/ka musí dávat větší pozor na to, aby se ve správnou chvíli díval/a do správného objektivu, než na to, co do něj říká. Stejně tak vyhlášení "změn ve vysílání" znamená, že relace dostane nanejvýš novou grafiku do virtuálního studia. Nicméně si nemyslím, že by komerční televize poskytovaly něco lepšího. Když jsem se kdysi dávno naposledy díval na Novu, vrcholem zpráv byl "borec na konec" a veverka na vodních lyžích.

Jednu věc bych zdůraznil - politici nikdy nejsou spokojeni s tím, jak se o nich referuje v médiích. Tedy za předpokladu, že jim média nepochlebují od rána do večera. Pokud politik říká, že zpravodajství musí být "vyvážené", ve skutečnosti myslí "nesmí mě moc kritizovat". Pokud jde o otázku "objektivity, tak všichni pochopitelně považujeme za objektivní v první řadě to, co lahodí našim názorům a vice versa.

Pokud jde o samotného Zemana, nemám pocit, že by nedostával v televizi dost prostoru. Naopak bych řekl, že v médiích je každou chvíli, zatímco Karel už dávno zmizel za kulisami. Že jednou neodvysílali Ovčáčkův brífing, to rozhodně není žádná cenzura. Za obraz u veřejnosti nemůže nikdo dávat vinu jen médiím. Ostatně nemám pocit, že by média na západ od našich hranic politiky jakkoliv šetřila. Pochopitelně pro Zemanovy příznivce bude jeho kritika v médiích neobjektivní už z principu, s tím se ale těžko dá něco dělat.

Tak dobrá, zlikvidujme "četku", a co dál?

Jsou snad soukromá média objektivnější než "veřejnoprávní"? Jejich úkolem je přece generovat zisk, takže logicky musejí svůj obsah přizpůsobit, aby získali co nejvyšší čtenost a tím i příjmy z reklamy. A v době internetu hraje roli především jeden faktor - totiž rychlost, s jakou dokážete zásobovat konzumenty čerstvými informacemi. Jejich přesnost je logicky až ve druhém sledu. Může se stát, že po několika "aktualizacích" říká zpráva úplný opak toho, co na začátku.

Kromě toho se má smysl ptát, jaký zájem na objektivitě mají média vlastněná movitými podnikateli, nebo rovnou politiky. Neříká se snad "koho chleba jíš, toho píseň zpívej"? Na ČT jde alespoň posílat stížnosti, u komerčního média se nikdo ničeho nedostěžuje. Z tohoto pohledu mi připadá rozhodnutí televizi prostě zrušit jako dosti krátkozraké.

Pokud nějaký politik hovoří o tom, že televizní poplatky je třeba snížit nebo zrušit, nabízí se otázka, z jakého popudu tak činí. Je skutečně tak pobouřen nízkou kvalitou zpravodajství? Nebo má zkrátka jen pocit, že ho televize málo chválí a měla by ho chválit víc? Neříkám, že ČT je skvělá a mohla by být vzorem objektivity. Ale stejně tak těžko jsou vzorem objektivity Zeman  s Velebou...

Autor: Oldřich Mazal | pondělí 16.3.2015 16:09 | karma článku: 35,93 | přečteno: 3434x