Západ dostal na Krymu od Putina K.O.

EU a USA můžou "neuznávat" Krym, seč budou mít sílu, ale to je tak asi vše. Hranice přemalovává ten, kdo má na místě k dispozici víc vojáků. Západ to skutečně není. Rusko si dokáže Krym zásobovat podle potřeby, takže jeho uznání ze strany Západu je stejně jen formalita. Tak jako tak Západu nezbyde, než jeho odtržení od krajiny fakticky uznat, protože jedinou alternativou je použití síly. Čímž není míněna síla květnatých proslovů na tiskových konferencích.

Jak referendum dopadne, to bylo jasné dlouho dopředu. Jednalo se o čistě etnickou záležitost, takže připojení k Rusku bylo od začátku hotovou věcí. I když 97% - inu věřte tomu... Putin jistě mohl "svým Krymčanům" hodně slíbit, ale bude zajímavé sledovat, kolik toho skutečně dodrží. Když ptáčka lapají...

Samozřejmě nešlo o ochranu Rusů na Krymu, kterým by hrozily nějaké etnické čistky ze strany Ukrajinců. Putin potřeboval demonstrovat svou sílu a ukázat Západu, kdo je v oblasti pánem. V tomto ohledu naprosto uspěl, Západ je zcela paralyzován. Jeho jedinou zbraní je opakování zcela bezobsažných frází, kterým nemůžou věřit ani ti, kteří je pronášejí.

Mobilizaci, kterou vyhlašuje kyjevská vláda, nelze brát vážně. Západ ji proti Rusku nikdy vojensky nepodpoří. Celá akce má přesvědčit vlastní obyvatelstvo, že vláda hodlá zemi bránit do posledního dechu. Což se bude obtížně provádět, jelikož není moc čím. Na Majdanu je navíc zase veselo, jelikož radikálové už požadují tvrdší postup vůči Rusku. Hodně štěstí. Nová "měkká" vláda se možná brzy usmaží na vlastních pneumatikách.

Západ reagoval s veškerou dostupnou tvrdostí - zakázal cesty a zmrazil konta druhořadým Ruským a Krymským politikům. Zmrazil - ne zabavil - to je třeba rozlišovat. Za půl roku totiž ona konta opět rozmrznou. Je tu sice prý jakási možnost podloužení, ale co my víme, co bude za půl roku. Do té doby už EU dávno dojde pára (nebo plyn) a bojovná neuznávací rétorika bude nahrazena reálpolitikou. Rusko se muselo smířit s Kosovem, my se budeme muset smířit s Krymem.

Ostatně jakési dobré duše už vyčíslily, kolik by nás přerušení obchodních styků s Ruskem stálo pracovních míst atd. O peníze jde samozřejmě až v první řadě, takže všichni víme, co bude následovat. EU přece nepodporovala novou vládu Ukrajiny proto, aby na tom nakonec prodělala. Navenek se bude pochopitelně říkat, že "agrese je nepřijatelná", ale i tato slovní mlha časem vyvane a vše se vrátí do starých kolejí. Sobotka dá Zaorálkovi aspirin, aby ho přešla jeho slovní horečka, a odjede do Ruska uzavřít další obchodní kontrakty.

Show must go on!

Autor: Oldřich Mazal | středa 19.3.2014 10:13 | karma článku: 20,76 | přečteno: 786x