Vtip roku: komunista Dolejš je fanda undergroundu!

Dolejš se na fejsbůku doznal, že má rád Plastiky. Konzultoval to vůbec s ústředím? Vždyť voliči teď z toho budou mít úplný hokej - komunista chválí bývalé nepřátele státu, co je to za pořádky? Za chvíli bude říkat, že obdivuje Havla a chartisty. Dolejš by měl rychle učinit sebekritiku, jinak by to mohlo skoro vypadat, že komunisti vyloženě vyměkli...

Je skvělé, že Dolejš nechce míchat do hudby politiku a vracet se do dob, kdy se skupiny zakazovaly. V tom jsem s ním stoprocentně zajedno. Pikantní ovšem je, že takové věci říká exponent strany, která v době své vlády dělala pravý opak, za vším hledala politické jinotaje a na polích amerického brouka. Vždy mě fascinuje, když se komunisté zaklínají svobodami toho našeho prohnilého kapitalismu. Teď je jim ta svoboda slova dobrá, že?

Pokud jde o Plastiky, jejich hudbu neposlouchám, rozhodně to není můj šálek čaje. Nicméně chvála z Dolejšových úst působí s přihlednutím k nedávné historii opravdu fantasticky. Jaká škoda, že komunisté nebyli takovými fanoušky undergroundu, když byli u moci. Tehdy kupodivu Plastici jakýmsi záhadným způsobem podvraceli republiku, zatímco dnes jsou - jak říká Dolejš - legendy. Takovéhle piruety by i leckterá korouhvička mohla závidět.

Pravda, Dolejš se vždycky snažil prezentovat jako "přemýšlivý" komunista. Kapitalismus nemá rád, ale nemá ho rád zcela demokraticky. Pro kované stalinisty musí být skoro rebel. A teď si troufnul pochválit dokonce i prý již "zlidovělé" Plastiky, na jejichž koncerty údajně chodil. Nejspíš inkognito... Zkrátka taková nová moderní tvář strany, která má zakrýt, že pod povrchem se mnoho nezměnilo.

Jaká škoda, že neprozřetelně slíbil za milion "vylepšit" loterijní zákon a ještě přitom prozradil, jak šikovně ten dar matičce straně "vyprat" přes inzerci v Haló novinách. Slibná kariéra místopředsedy byla v trapu. A teď už dokonce veřejně oslavuje bývalý disent a horuje pro uměleckou svobodu. Neměl by s tím přítel předseda Filip rychle něco udělat?

Dolejš ale stále může být snadno překonán. Stačí na to jedno veřejné prohlášení Marty Semelové, že její životní vzor byla vždy Milada Horáková...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Mazal | středa 20.8.2014 10:07 | karma článku: 19,63 | přečteno: 802x