Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společná evropská vláda? Hollande asi začal blouznit...

Tak jsme se konečně dočkali - jeden z vrcholných evropských politiků začal nahlas mluvit o tom, že Evropa potřebuje společnou vládu. Teď nám v tom vládnutí brání národní parlamenty, které je třeba konečně postavit mimo hru.

Pak už těm evropským - dle Hollanda oslabeným - institucím nebude při vládnutí nic překážet. Jak je vidět, francouzský prezident se nehodlá poučit z historie. Ta poměrně přesvědčivě ukázala, že jakékoli centrální řízení je zoufale neefektivní. A čím větší kolos je třeba řídit, tím je to horší. Přesto Hollande navrhuje, abychom právě to udělali.

Možná ho k takovým úvahám vede pocit, že EU rozbíjí boj o partikulární zájmy jednotlivých zemí, což vede k tomu, že EU není schopna sledovat nějaký společný cíl. Nejspíš doufá, že centralizované nadnárodní instituce budou místo dílčích zájmů hájit zájmy... jaké? Své vlastní? Nebo nějaké celoevropské? A existuje vůbec něco takového?

Stačí se jen podívat na příkop mezi severním a jižním křídlem, který se ještě prohloubil při posledním boji o "záchranu" Řecka. Jak lze vůbec nějak definovat společný zájem, když má každý diametrálně odlišnou představu o tom, jak by měl kdo hospodařit? Možná Hollande doufá, že společné instituce by dokázaly "obejít" neústupné Němce, takže by se o jejich penězích rozhodovalo bez nich. Jenže Evropa, v níž dlužníci přehlasovávají své věřitele, by fungovala jen velice krátce.

Nedávno jsem četl docela zajímavý rozhovor s jedním Řekem. Podle něj se na severu pracuje, zatímco na jihu se "žije". Seveřané jsou zaměření na výkonnost, zatímco jižané na rodinu a vztahy. Pokud k tomu připočteme vlivy podnebí, má to logiku. Na severu vládne individualita, na jihu komunita. Každý z těchto životních stylů má něco do sebe. Háček je ale v tom, že je prostě nemůžete spojit dohromady. Jsou to odlišné světy, které jednoduše nemůžou mít společnou hospodářskou politiku. Tedy funkční hospodářkou politiku...

Hollande dále prohlásil, že "Parlamenty jsou příliš vzdáleny rozhodovacím procesům a lidé se odvracejí, když je jejich názor tolik ignorován". Docela by mě zajímalo, co tím myslel. Samozřejmě pokud se skoro o všem rozhoduje v Bruselu, lidé mohou mít pocit, že je jejich názor ignorován. Skutečně si ale nemyslím, že by se situace zlepšila, když se v Bruselu bude rozhodovat o všem.

Demokracie spočívá v tom, že by o určitých věcech měli rozhodovat jen ti, kteří jsou v nich přímo zainteresováni. Proto máme kromě celostátní vlády také kraje a obce, které mají ve své působnosti ústavou zaručenou nezávislost. Státy v rámci EU plní analogicky stejnou úlohu. Společná evropská vláda je už ze své podstaty nesmysl. Proč by o našich záležitostech měli přímo spolurozhodovat Italové, Maďaři, Holanďané atd.? Stejně tak proč bychom my měli rozhodovat o záležitostech Italů, Maďarů, Holanďanů atd.?

Pokud by byl ustanoven celoevropský parlament, který by měl nahradit ty národní, tak si nedovedu představit, jak by fungoval. Bylo by to jako v eurovolbách, kdy každý stát vysílá do parlamentu určitý počet zástupců? Nebo by místo národních stran musely vznikat strany celoevropské, které by se ucházely o hlasy všech voličů bez rozdílu? První varianta by byla jen pokračováním boje za národní zájmy jinými prostředky a druhá varianta by představovala guláš, který by asi nikdo nejedl.

O společné vládě sní zejména ti, kteří si dělají zálusk na to získat v ní silné postavení, a tím i možnost vládnout státům se slabším hlasem. Je proto zcela na místě se ptát, co by společná vláda přinesla nám, a v čem by byla výhodnější než dnešní stav. A upřímně - bude těžké ty výhody najít. "Větší akceschopnost" unijních institucí bude znamenat hlavně více přerozdělování, více vyhlášek a nařízení a fakt, že se o nás bude rozhodovat někde jinde a my do toho nebudeme mít moc co mluvit. Máme se nač těšit...

Autor: Oldřich Mazal | pondělí 20.7.2015 16:02 | karma článku: 34,11 | přečteno: 1085x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Ve volbách v Rakousku prohráli všichni

Ano, papírovým vítězem je Van der Bellen, ale s výsledkem 50,3% to žádná skutečná výhra není. Oba kandidáti reprezentují diametrálně odlišné programy, takže úkol spojit rozdělenou společnost je jako zkusit spojit oheň s vodou.

24.5.2016 v 16:03 | Karma: 26,87 | Přečteno: 879x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Politici se rozjeli - všechno zestátníme!

Je to vážně jízda. Zeman chce zestátnit ČT, Šlechtová Pražský hrad a Mládek možná bude zestátňovat OKD. Socialistické vlastnictví je skoro na dohled. Každý zestátňovač má, pravda, poněkud jiné důvody, neobstál by ale ani jeden.

12.5.2016 v 16:03 | Karma: 26,66 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Spasitel Konvička vyráží zachránit naši nebohou zemi

Tak Konvička se konečně rozhoupal a chce založit novou stranu. Tedy prý až po sněmu, ale to bude jen formalita. Můžeme se tedy těšit na pěkný cirkus, jelikož Konvička a spol. už prokázali slušný politický amatérismus.

3.5.2016 v 16:02 | Karma: 18,46 | Přečteno: 594x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

K čemu potřebujeme patvar zvaný "Czechia"?

Politici už dlouho nemohli pořádně spát z toho, že naše země nemá jednoslovný anglický název. Tak se spojili s odborníky na jazykozpyt a z velkého úsilí vzešla Czechia. Jásejme! Pokud ovšem přijdeme na to, k čemu ho potřebujeme.

26.4.2016 v 16:04 | Karma: 23,64 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Oldřich Mazal

Odporný zločin - umělci si dovolili kritizovat prezidenta!

Lenka Dusilová a David Koller se na Andělech opřeli do Miloše Zemana - a hned vypukla mohutná aféra. Chválit Zemana je u nás v pořádku, ale kritika je skoro zločin proti státu. Umělci mají mlčet a ne vyjadřovat nějaké názory...

12.4.2016 v 16:03 | Karma: 41,54 | Přečteno: 4425x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ sttáy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.