Sobotka zase rozdává z cizího, peníze totiž asi rostou na stromech

Sobotka disponuje jakousi supersilou, protože dokáže zvednout cokoli. Minimální mzdu, důchody, daně, odvody... Jen se bojím, že nám zvedne hlavně tlak, mandle a možná nakonec i žaludek...

U Sobotky se projevuje zvláštní obsese číslem 40%. Už dřív opakoval, že by důchody měly dosáhnout 40% průměrné mzdy, což je sama o sobě naprosto virtuální hodnota bez jakéhokoli významu. Teď přišel s tím, že by na 40% rád dorovnal i minimální mzdu. Musí to být euforie vyhlašovat takové věci. Už jen proto, že tyhle čtyricetiprocentní činky nemusí zvedat Sobotka sám, ale občané. Což je v pořádku, občané jsou tu přece od toho, aby platili Sobotkovy nápady.

Růst minimální mzdy je fikaný nástroj, jak pro stát získat nějaký ten obnos na odvodech navíc. Kde na to mají podnikatelé vzít? To není Sobotkova starost, on je premiérem odborářů, ne podnikatelů. Stejně tak nebude vysvětlovat, kde chce v rozpočtu vzít víc peněz na důchody a další laskominy. Zkrátka občani snažte se a nějak mi na to vydělejte.

Pobavilo mě, jak si prezident na sjezdu povzdechl, že nám odbory nějak hubnou. Od roku 2007 ztratily víc než třetinu členů a zastřešují už jen 370 tisíc lidí. Pokud vezmeme v úvahu to, že ve volbách teď ČSSD získala něco přes milion hlasů, tak i při nejlepší vůli by odbory nemohly mluvit za víc než zhruba třetinu jejich voličů. Kdo reprezentuje ty ostatní? A kdo mluví za voliče všech ostatních stran? Že by... nikdo?

Pro odboráře muselo každoroční zvyšování minimální mzdy znít jako rajská hudba. Vláda v podstatě převezme jejich úlohu a bude řídit vývoj mezd sama. Vztahy zaměstnavatel-odbory nahradí vztah odbory-vláda. Jakožto zaměstnanec vím, že vztahy zaměstnanec-zaměstnavatel nejsou vždy a všude procházkou růžovou zahradou. Vždycky budou kompromisem mezi různými zájmy. Bohužel Sobotka nehledá kompromis, který má oporu v ekonomické realitě, ale výhradně v jeho politických cílech.

Osobně nic proti růstu důchodů nemám, pokud se to nějak ekonomicky podloží. Stejně tak nemám nic proti, pokud se tripartita shodne, že minimální mzda vzorste o tolik a tolik. Jenže tripartita už je ve skutečnosti přesilovka. Místo "dohodli jsme se tak a tak" slyšíme jen mantru "zvedat, zvedat, zvedat". Někdo to nakonec přece vždycky zaplatí...

Autor: Oldřich Mazal | neděle 27.4.2014 16:12 | karma článku: 30,36 | přečteno: 1122x