Sobotka opět modernizuje Českou Stranu Sociálních Dávek

Sobotka se rozhodl v ČSSD vyvolat hotové modernizační tsunami. Kromě rozsáhlé změny stanov, které mají konečně zavést tu vnitrostranickou demokracii, zároveň zaznělo ono oblíbené, že je třeba přilákat střední třídu a mladé lidi. Nezbývá mi, než Sobotkovi popřát mnoho štěstí v tomto marném úsilí.  

Modernizace stanov je hezká věc, ale pokud nedojde také k modernizaci programu, tak žádné zázraky čekat nelze. Problém je, že ČSSD se sama profiluje jako strana pro nízkopříjmové voliče a z této škatulky by pro ni bylo obtížné vyskočit. Pokud by si přála začít lovit víc ve středu, logicky by hrozilo, že se její tradiční voliči začnou porozhlížet víc vlevo.

Na bezplatné vzdělání moc mladých voličů neuloví. V mládí člověk spíš sní o budoucí zářivé kariéře, takže ho program strany, intenzivně se zabývající valorizací důchodů, nemá moc čím oslovit. Proč u mladých zabírá Karel? Protože je neformální, rozšafný a nejde pro slovo daleko. Upjatý Sobotka se sotva může stát nějakým idolem mladých voličů. Musel by nejdřív někde najít smysl pro humor. Něco takového ale nedokáže zařídit ani sebelepší mediální mág.

Co může ČSSD nabídnout střední třídě, kromě daní? Bohužel slůvko "prosperita" se objevuje v jejím programu až daleko za spojením "sociální spravedlnost". Střední třída zkrátka není jejich "cílovkou". Odborový boss Zavadil těžko někoho v Praze výrazně osloví. V každé předvolební kampani pak slýchám, že je třeba zvýšit tohle a přidat támhle, ale nikdy se nedozvím, z čeho se toto sociální dobro zaplatí.

Nemám vůbec nic proti sociálnímu a důchodovému systému, obojí civilizovaný stát potřebuje. Jenže abychom je mohli mít, potřebujeme výkonnou ekonomiku, která na ně dokáže vydělat. Nejsme Švédsko nebo Německo, takže argumenty typu "v Německu je to takhle a Švédové mají tohle" se dají těžko uplatnit.

Jak dosáhnout toho, aby ekonomika dokázala sociální systém uživit, ČSSD příliš neřeší. Místo podpory drobným a středním podnikatelům se řeší, jestli OSVČ nemají příliš výhodné paušály. Z nezaměstnanosti se zase chce stát "proinvestovat", což bude bohužel patrně znamenat, že se spousta peněz vyhodí oknem za věci, které nikdo nepotřebuje. Oblíbené heslo je, že kdyby se nekradlo, tak by bylo na důchody peněz dost. Jenže ono se bohužel krade, a to bohužel všude... A nejlépe ze státních dotací.

ČSSD může těžko střední třídě nabídnout prosperitu, když tato se pohybuje na okraji jejího zájmu. Když bude potřeba dostat do rozpočtu víc peněz, tak se zvýší daně a bude se doufat, že to ekonomika nějak unese. Pokud sociální demokracie zůstane "stranou sociálních dávek", jen těžko může počítat se ziskem liberálnějších voličů. Do té doby se modernizace bude muset omezit na změny stanov a mocenských pozic v zákulisí.

Autor: Oldřich Mazal | neděle 16.3.2014 16:14 | karma článku: 28,79 | přečteno: 978x