Semelová patří do sbírky fosílií, ne do vězení

Marta Semelová nás opět oblažila paletou svých názorů na padesátá léta. Člověk může nad takovou zaslepeností nevěřícně kroutit hlavou, ale tentokrát se celá záležitost dostane možná až k soudu. Není ale taková reakce přeci jen přemrštěná? Pokud se chce Semelová veřejně znemožňovat, proč by jí v tom měl soud bránit...

Nikdo nemusí trpět přehnanými pochybami, co je soudružka Semelová zač. Její názory na Gottwalda a jak bylo v padesátých letech všechno fajn, až na nějaké ty drobné chyby, by se mohly tesat pro budoucí generace. Honit ji ale za její pravěké názory po soudech je úplně zbytečné. Žádný kriminál stejně její názory nezmění a celý proces bude jen mrhání časem a prací soudu. Jak se bude dokazovat, že se takovým a makovým výrokem dopustila toho nebo onoho, to si nedovedu představit.

Jejím zamřížováním by soud vyráběl novodobou komunistickou "mučednici", trpící pro víru. Demokratický režim nemá důvod Semelovou věznit, ať už jsou její výroky sebevíc hloupé a urážlivé. Semelová zkrátka není příliš nebepečná. Dokáže možná rozohnit nějaký ten májový miniprůvod, zpívající dojatě Internacionálu, ale příliš velký vliv nemá. Se svými názory představuje extrém i mezi samotnými komunisty, a to už je co říct. Stranické vedení musí její výroky pokaždé omlouvat a bagatelizovat, protože jinak by těžko mohli předstírat, že se změnili.

Nejlepší lék na Semelovou je naprosto ji ignorovat. Nemá smysl se s ní přít, nemá smysl poslouchat nic z toho, co říká a jakkoli se tím zabývat. A už vůbec nemá smysl kazit si s ní den. Myšlenkový skanzen stejně nelze ovlivnit racionálními argumenty. Až začne z tribun hlásat, že je načase vyvlastňovat továrny a firmy, pak bude mít smysl začít se bavit o soudech. Do to doby je to plácání do vody.

Z mého pohledu například je mnohem nebezpečnější soudružka Soňa Marková. S oblibou se zaštiťuje svou autoritou učitelky a opakovaně chrlí velice zajímavé nápady. Někdy jsou to vyložené kuriozity, jako nařízení, aby se v televizi a rozhlase muselo mluvit jen spisovně, jindy ale přituhne, když začne výklad o tom, jak jsou dějiny komunismu posány děsivě nevyváženě (není to označováno jako ráj na zemi) a že je třeba to změnit. A že by to řádně vyvážila, mít tu možnost, o tom není pochyb. Oproti tomu výroky soudružky Semelové ohledně Milady Horákové jsou sice hnusné, ale historii nezmění. Jsou totiž samy příliš "nevyvážené", aby ve společnosti získaly širší podporu.

P.S: Do eurovoleb má komunisty vést Kateřina Konečná. Marně si lámu hlavu, co tam bude dělat. Snad by mohla kandidovat na Miss Europarlament.

P.P.S: Pokud jsem se tímto zařadil mezi primitivní antikomunisty, tak je mi to srdečně jedno. 

Autor: Oldřich Mazal | čtvrtek 27.2.2014 10:17 | karma článku: 18,82 | přečteno: 562x